Biszkoptowe ślimaki

10 sztuk, czas ok. 45 min; porcja – 290 kcal.

Wypróbuj przepis!
Wypróbuj przepis!123RF/PICSEL

1. Biszkopty włóż do woreczka foliowego, rozwałkuj. Okruchy przesyp do miski, zalej mlekiem. Pozostaw do nasiąknięcia. W tym czasie miękkie masło utrzyj z miodem, kakao, 3 dag cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Dodaj biszkopty, zagnieć gładką masę.

2. Stolnicę wysyp pozostałym cukrem pudrem. Rozwałkuj na niej masę biszkoptową tak, by powstał płat o grubości ok. 3 mm. Na podobnej wielkości płat rozwałkuj również część masy marcepanowej.

3. Na płacie z masy marcepanowej ułóż płat biszkoptowy, zwiń razem w roladę, owiń folią i odłóż do schłodzenia.

4. Z reszty marcepanu uformuj ciała ślimaków, zrób czułki. Ozdób je polewą. Zimną roladę pokrój na 10 kawałków. Powstałe skorupy przymocuj do ciał ślimaków, używając ciepłej polewy.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas