Biszkoptowe ślimaki
10 sztuk, czas ok. 45 min; porcja – 290 kcal.
1. Biszkopty włóż do woreczka foliowego, rozwałkuj. Okruchy przesyp do miski, zalej mlekiem. Pozostaw do nasiąknięcia. W tym czasie miękkie masło utrzyj z miodem, kakao, 3 dag cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Dodaj biszkopty, zagnieć gładką masę.
2. Stolnicę wysyp pozostałym cukrem pudrem. Rozwałkuj na niej masę biszkoptową tak, by powstał płat o grubości ok. 3 mm. Na podobnej wielkości płat rozwałkuj również część masy marcepanowej.
3. Na płacie z masy marcepanowej ułóż płat biszkoptowy, zwiń razem w roladę, owiń folią i odłóż do schłodzenia.
4. Z reszty marcepanu uformuj ciała ślimaków, zrób czułki. Ozdób je polewą. Zimną roladę pokrój na 10 kawałków. Powstałe skorupy przymocuj do ciał ślimaków, używając ciepłej polewy.