Reklama

Reklama

Biszkopty z kremem

Delikatne i leciutkie jak piórko ciasto w duecie z aksamitną masą to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz soczyste owoce, pokusie nie oprze się żaden łasuch!

Owocowy kopiec

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1/2 limonki

Składniki - krem

  • 2 szkl. gęstego jogurtu bałkańskiego
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 3–4 łyżeczki żelatyny
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki - obłożenie

  • 60 dag miękkich owoców: np. brzoskwiń, czerwonych porzeczek, jeżyn, borówek

Sposób przygotowania

1. Spód: jajka robij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką z limonki. Białka ubij. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Porcjami dodaj do utartych żółtek na przemian z pianą z białek. Biszkopt rozsmaruj na spodzie tortownicy (śr. 22 cm) wyłożonej pergaminem. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 25 min. Wystudź. 

2. Krem: żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij. Jogurt utrzyj z sokiem z limonki i cukrem pudrem. Połącz z bitą śmietaną i żelatyną. 

3. Z ciasta lekko wydrąż środek, pozostawiając grube brzegi i dno. Tężejący krem przełóż do szprycy cukierniczej z okrągłym otworkiem. Wypełnij wgłębienie w biszkopcie, wyciskając małe rozetki kremu. Ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem obłóż je owocami, formując kopiec.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje