Biszkopty z kremem
Delikatne i leciutkie jak piórko ciasto w duecie z aksamitną masą to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz soczyste owoce, pokusie nie oprze się żaden łasuch!

Owocowy kopiec
Składniki
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1/2 limonki
- krem
- 2 szkl. gęstego jogurtu bałkańskiego
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 3–4 łyżeczki żelatyny
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 3 łyżki cukru pudru
- obłożenie
- 60 dag miękkich owoców: np. brzoskwiń, czerwonych porzeczek, jeżyn, borówek
Sposób przygotowania
1. Spód: jajka robij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką z limonki. Białka ubij. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Porcjami dodaj do utartych żółtek na przemian z pianą z białek. Biszkopt rozsmaruj na spodzie tortownicy (śr. 22 cm) wyłożonej pergaminem. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 25 min. Wystudź. 2. Krem: żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij. Jogurt utrzyj z sokiem z limonki i cukrem pudrem. Połącz z bitą śmietaną i żelatyną. 3. Z ciasta lekko wydrąż środek, pozostawiając grube brzegi i dno. Tężejący krem przełóż do szprycy cukierniczej z okrągłym otworkiem. Wypełnij wgłębienie w biszkopcie, wyciskając małe rozetki kremu. Ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem obłóż je owocami, formując kopiec.

Kawowy torcik w polewie
Składniki
- 8 jajek
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- krem
- 1 kostka masła roślinnego
- 1 i 1/3 szkl. gęstego jogurtu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 polewa z gorzkiej czekolady
1. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Jajka ubij z cukrem w gorącej kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie puszysta, zdejmij ją z ognia, przestudź, połącz z mąką, proszkiem i kakao. Przełóż do formy. Piecz 45 minut w 180 st. C. Ciasto wystudź, rozetnij na 3 blaty. 2. Masło na krem utrzyj z cukrem pudrem. Porcjami dodaj jogurt. Kawę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. Dodaj do kremu. Przełóż nim blaty. Schładzaj godzinę. Oblej stopioną polewą. Udekoruj (np. owocami).