Biszkopty z kremem
Delikatne i leciutkie jak piórko ciasto w duecie z aksamitną masą to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz soczyste owoce, pokusie nie oprze się żaden łasuch!
Owocowy kopiec
Sposób przygotowania
1. Spód: jajka robij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką z limonki. Białka ubij. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Porcjami dodaj do utartych żółtek na przemian z pianą z białek. Biszkopt rozsmaruj na spodzie tortownicy (śr. 22 cm) wyłożonej pergaminem. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 25 min. Wystudź.
2. Krem: żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Śmietanę ubij. Jogurt utrzyj z sokiem z limonki i cukrem pudrem. Połącz z bitą śmietaną i żelatyną.
3. Z ciasta lekko wydrąż środek, pozostawiając grube brzegi i dno. Tężejący krem przełóż do szprycy cukierniczej z okrągłym otworkiem. Wypełnij wgłębienie w biszkopcie, wyciskając małe rozetki kremu. Ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem obłóż je owocami, formując kopiec.
1. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Jajka ubij z cukrem w gorącej kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie puszysta, zdejmij ją z ognia, przestudź, połącz z mąką, proszkiem i kakao. Przełóż do formy. Piecz 45 minut w 180 st. C. Ciasto wystudź, rozetnij na 3 blaty.
2. Masło na krem utrzyj z cukrem pudrem. Porcjami dodaj jogurt. Kawę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. Dodaj do kremu. Przełóż nim blaty. Schładzaj godzinę. Oblej stopioną polewą. Udekoruj (np. owocami).