Węgiel czy brykiet? Katarzyna Bosacka wyjaśnia, na co zwracać uwagę
Katarzyna Bosacka tym razem wzięła pod lupę grillowanie. Postanowiła wskazać różnice pomiędzy węglem a brykietem, czyli popularnymi paliwami do grilla. "Węgiel czy brykiet? Grill tradycyjny czy gazowy?" – napisała na Instagramie.

Katarzyna Bosacka od lat jest ekspertką w kwestii świadomych zakupów i wyboru zdrowej żywności. W programie "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" radzi Polakom we wspomnianych kwestiach.
Prezenterka i dziennikarka bierze też pod lupę skład popularnych produktów i wskazuje, jakich składników lepiej unikać. Apeluje też o czytanie etykiet. Bosacka jest aktywna w mediach społecznościowych, gdzie również stara się edukować. Publikuje też przepisy na zdrowe przekąski czy dania.
Spis treści:
Grillowanie pod lupą Katarzyny Bosackiej
Tym razem Bosacka postanowiła wziąć pod lupę grillowanie. A raczej to, jakiego paliwa używamy do pieczenia mięsa czy warzyw na grillu.
"Węgiel czy brykiet? Grill tradycyjny czy gazowy? O tym w dzisiejszej rolce" - napisała na Instagramie.
Jak wiadomo, węgiel i brykiet to popularne paliwa do grillowania. Każde z nich ma swoje plusy i minusy. Węgiel drzewny szybko się rozpala i osiąga wysoką temperaturę. Dzięki temu jedzenie możemy przygotować w dość szybki sposób.
Brykiet natomiast utrzymuje stałą i niższą temperaturę przez dłuższy czas. A to dobre rozwiązanie w przypadku potraw, w przypadku których wymagana jest dłuższa obróbka - mowa o warzywach czy rybach.

Zobacz również:
Węgiel czy brykiet? Bosacka wyjaśnia, na co zwracać uwagę
Co na ten temat sądzi Katarzyna Bosacka?
"Co wybrać do grillowania? Węgiel czy brykiet? Węgiel to produkt naturalny, nie ma w sobie żadnych dodatków i nie jest udziwniony. Jeśli już grillujemy i mamy tradycyjnego grilla, to wtedy węgiel będzie bezpieczniejszy" - powiedziała.
Następnie Bosacka wzięła pod lupę brykiet. Jak wiadomo, powstaje on ze sprasowanych i drobnoziarnistych materiałów (słoma, trociny, odpadki drzewne). Do jego produkcji wykorzystywany jest głównie drzewny surowiec, ale możliwe są połączenia z innymi materiałami.
"Z brykietem może być bardzo różnie. Może pochodzić z różnych części Europy czy nawet świata. Część komponentów może pochodzić np. z Ukrainy, część z Polski, część z Niemiec, a część z Cypru. To wszystko jest razem sklejone, scalone po to, żeby powstały idealne, okrągłe - właściwie można powiedzieć - kamyczki, czyli brykiety. Do tego trzeba użyć jakiejś żywicy, często żywicy epoksydowej, która jest po prostu szkodliwa podczas spalania" - zwróciła uwagę ekspertka
***