Naleśnikowy atlas świata: od francuskich crêpes po japońskie okonomiyaki

Naleśniki to klasyka nie tylko polskiej kuchni, cały świat ma swoje wersje tego znanego przysmaku
Naleśniki to klasyka nie tylko polskiej kuchni, cały świat ma swoje wersje tego znanego przysmaku123RF/PICSEL

Światowe naleśniki, które zawstydzają polskiego klasyka

Zobacz również:

Niesamowite naleśniki z całego świata

Naleśniki polane sosem pomarańczowym, udekorowane kawałkami świeżych pomarańczy na białym talerzu.
Crêpes Suzette to klasyka francuskiej kuchni i małe kulinarne widowisko123RF/PICSEL
Etiopski placek injera z rozmaitymi dodatkami, w tym duszonymi warzywami, sałatką z pomidorów, marchewki i białych warzyw, a także różnymi pastami i potrawkami rozmieszczonymi wokół brzegu tacy.
Typowy posiłek w Etiopii to beyainatu, czyli "trochę wszystkiego" — mieszanka warzyw i różnych gulaszy podawana na placku injeraMatyas123RF/PICSEL
Dwa złociste placki z warzywami i papryczkami chili na czarnej patelni, ustawione na okrągłej drewnianej podkładce, w tle butelki z napojem oraz filiżanka.
Bindaetteok to specjał kuchni koreańskiej123RF/PICSEL
Plaster chrupiącej kaczki z sosem, pokrojonym ogórkiem i cebulą na cienkim naleśniku, obok duży talerz z dodatkowymi składnikami oraz miseczka z ciemnym sosem.
Peking duck pancakes - po zwinięciu naleśnika maczamy go w sosie123RF/PICSEL
Stos świeżo upieczonych, chrupiących naleśników lub placków z nadzieniem orzechowym oraz foremki z ciastem w tle.
Naleśniki Apam Balik, wypełnione kukurydzą, fistaszkami i cukrem to prawdziwy malezyjski street food 123RF/PICSEL
Różnorodne dania kuchni indyjskiej podane na szklanym stole, w tym chrupiące placki dosa, kilka misek z sosami, curry i chutney, udekorowane świeżymi ziołami oraz pokrojoną cebulą i pomidorem.
Masala Dosa to ogromny indyjski naleśnik, podawany z przeróżnymi sosami i nadzieniamiFranke Tsang/South China Morning PostGetty Images
Tradycyjny japoński placek okonomiyaki polany sosem, udekorowany majonezem, katsuobushi oraz czerwoną marynowaną imbirem, podany na kwadratowym talerzu z pałeczkami obok.
Okonomiyaki to klasyka kuchni japońskiej123RF/PICSEL
Żółty omlet podany na pół, wypełniony kiełkami fasoli i innymi warzywami, obok świeże zioła i miseczka z sosem, całość ułożona na okrągłym talerzu.
Bánh xèo jest szczególnie popularne w południowym Wietnamie i często pojawia się na ulicznych straganach oraz domowych przyjęciachDeb Lindsey for The Washington PostGetty Images
Trzy naleśniki w dwóch kolorach, zielonym i żółtym, ułożone na liściu bananowca na drewnianej misce, obok dzbanuszek z sosem oraz porcelanowa łyżka.
Syrop do serabi tradycyjnie przygotowuje się z cukru palmowego (najczęściej z kokosa) oraz mleka kokosowego123RF/PICSEL
Grillowana plackowata tortilla z serem w środku na drewnianej desce, obok znajduje się miseczka z masłem oraz kilka ziaren kukurydzy i kawałki kolby kukurydzy w tle.
Cachapas to wenezuelski przysmak, który króluje na tamtejszych ulicachCanvaProINTERIA.PL
"Ewa gotuje": Steki wieprzowe z grillaPolsat