Nietypowy dodatek do serka wiejskiego. Dodaj 2 łyżki, a miło się zaskoczysz
Serek wiejski to chętnie wybierany produkt przez osoby, które dbają o zdrowie, sylwetkę i dobre samopoczucie. Najczęściej wzbogacamy go o warzywa, aromatyczne zioła, które nadają smaku. Co jednak, gdyby dodać do niego pewien nietypowy składnik? Wlejesz 2 łyżki oleju lnianego i będziesz w szoku.

Spis treści:
Serek wiejski z olejem lnianym - dlaczego warto?
Na początku połączenie serka wiejskiego z olejem lnianym może wydawać się nieco osobliwe, może nawet dziwne. Po przeanalizowaniu obu składników można śmiało stwierdzić, że to połączenie idealne. Ma ono solidne podstawy żywieniowe.
Serek wiejski jest źródłem lekkostrawnego białka, wapnia i witamin z grupy B. Olej lniany za to należy do zaszczytnego grona najlepszych naturalnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, szczególnie kwasu alfa-linolenowego (ALA). Takie połączenie cennych składników odżywczych skutkuje tym, że proste danie może w bardzo korzystny sposób oddziaływać na organizm.
Regularne zajadanie się serkiem wiejskim z olejem lnianym może poprawić:
- pracę układu nerwowego i mózgu - wsparcie pamięci, funkcji poznawczych, nastroju;
- profil lipidowy - obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL, przeciwdziałanie zakrzepom, miażdżycy;
- pracę układu hormonalnego - pomoc w regulacji hormonów płciowych oraz hormonów tarczycy, złagodzenie objawów PMS i menopauzy;
- wyciszenie stanów zapalnych - silne działanie przeciwzapalne, sprawdzi się szczególnie u osób z chorobami autoimmunologicznymi, problemami skórnymi, reumatyzmem;
- funkcjonowanie jelit i metabolizm - wspomaganie trawienia, pracę wątroby, pomaga w kontrolowaniu wagi i zapobiegnie zaparciom, infekcjom jelit.

Jak przygotować serek wiejski z olejem lnianym?
Zrobienie serka wiejskiego z olejem lnianym nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Do tego zajmuje to dosłownie chwilę. Po ten przepis będą mogli sięgnąć więc nawet ci, którzy nie czują się dobrze w kuchni, albo nie mają czasu na zdrowe odżywianie i przyrządzanie skomplikowanych posiłków.
Składniki:
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- 2 łyżki oleju lnianego (najlepiej tłoczonego na zimno, przechowywanego w lodówce)
- Ulubione zioła i warzywa.
Sposób przygotowania:
1. Serek wiejski przełóż do miseczki. Dolej do niego olej lniany.
2. Do miseczki wkrój ulubione warzywa np. pomidorki, rzodkiewkę, ogórka. Dodaj zarazem ulubione przyprawy i zioła. Całość wymieszaj.
3. Serek wiejski z olejem lnianym zajadaj od razu po przygotowaniu, aby tłuszcz nie utlenił się.
Danie można przygotować również w wersji na słodko. Wtedy doskonale będzie smakować z odrobiną miodu, owocami jagodowymi, cynamonem.
Co jeszcze warto połączyć z olejem lnianym?
Olej lniany to skarbnica dla zdrowia nie tylko w serku wiejskim. Jego smak jest łagodny, a przy tym wyraźnie orzechowy. Zaleca się spożywanie go na zimno, przez co nie straci cennych związków aktywnych i nie utleni się tak szybko.
Z powodzeniem olej lniany połączymy z innymi śniadaniowymi propozycjami takimi jak owsianka lub jogurt. Doskonale sprawdzi się w owsiankach nocnych, które przygotowuje się "na zimno". Dodatek sprawi, że poranny posiłek będzie jeszcze bardziej odżywczy i zdrowszy. To także dobre urozmaicenie past kanapkowych. Podkręci smak i wartości dla organizmu szczególnie w połączeniu z ciecierzycą, awokado, białym serem lub rybami.
Olej lniany warto połączyć z warzywami. Na jego bazie można przygotować wyśmienite dressingi do zielonych sałatek. Dodaj do niego soku z cytryny, wybrane zioła, nieco miodu czy musztardy, wymieszaj i ciesz się bogatym smakiem i wsparciem dla ciała.
Popularną praktyką jest również wykańczanie zup krem z użyciem oleju lnianego. Płynnym złotem należy skropić danie przed samym podaniem. Odmieni aromat potrawy oraz uzupełni wartość odżywczą.