Bliny ziemniaczane z dodatkami

Bardzo smaczne!

Bliny ziemniaczane
Bliny ziemniaczane123RF/PICSEL

Składniki

- placki

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • sól
  • 2 jajka
  • 12 dag mąki
  • tłuszcz do smażenia

- dodatki

  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 12 dag sera mozzarella
  • pomidor
  • kilka plastrów boczku
  • jajko

- sos

  • szklanka śmietany
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • posiekany koperek

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Odciśnij z płynu za pomocą gazy. Sok odstaw na 20 minut. Gdy skrobia opadnie na dno, odlej płyn i dodaj ją do ziemniaków. Drożdże rozetrzyj ze śmietaną, solą, jajkami i dodaj do ziemniaków. Wsyp mąkę, wymieszaj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż placki partiami z obu stron. Możesz je także piec w temp. 200 st. C przez ok. 20 minut. 

2. Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Placki podawaj z sosem czosnkowym, posiekanym szczypiorkiem, mozzarellą, pomidorami, boczkiem lub jajkiem sadzonym.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas