Bliny ziemniaczane z dodatkami
Bardzo smaczne!
Składniki
- placki
- 1 kg ziemniaków
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- sól
- 2 jajka
- 12 dag mąki
- tłuszcz do smażenia
- dodatki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 12 dag sera mozzarella
- pomidor
- kilka plastrów boczku
- jajko
- sos
- szklanka śmietany
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
- posiekany koperek
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Odciśnij z płynu za pomocą gazy. Sok odstaw na 20 minut. Gdy skrobia opadnie na dno, odlej płyn i dodaj ją do ziemniaków. Drożdże rozetrzyj ze śmietaną, solą, jajkami i dodaj do ziemniaków. Wsyp mąkę, wymieszaj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż placki partiami z obu stron. Możesz je także piec w temp. 200 st. C przez ok. 20 minut.
2. Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Placki podawaj z sosem czosnkowym, posiekanym szczypiorkiem, mozzarellą, pomidorami, boczkiem lub jajkiem sadzonym.