Blok limonkowy
Blok limonkowy to ciasto bez pieczenia, które robi się dosłownie w parę chwil. Nie musisz piec spodu - możesz go zrobić z kruszonych herbatników i ciasteczek, zaś sama limonkowa masa nie wymaga większych przygotowań. Blok limonkowy zachwyci wszystkich orzeźwiającym smakiem.
Blok limonkowy - przygotowanie
1. Ciasto: 10 dag masła i czekoladę stop, odstaw do ostudzenia. Foremkę do tarty posmaruj masłem. Wstaw do lodówki. Ciastka pokrusz, połącz z czekoladą i masłem. Zmiksuj na gładką masę. Wylep nią przygotowaną foremkę, mocno dociśnij do brzegów i wstaw do lodówki.
2. Krem: jajka wyszoruj pod bieżącą wodą, polej wrzątkiem i wbij do miseczki. Miseczkę ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą, tak by jej nie dotykała. Ubij jajka na puszystą masę, dodając stopniowo oba cukry. Masło włóż do rondelka, stop, dodaj sok i skórkę z limonki. Porcjami domieszaj masę jajeczną. Mieszaj krem, aż zgęstnieje. Wtedy zdejmij go z ognia i odstaw, by ostygł.
3. Ciasto wyjmij z foremki. Nałóż krem limonkowy. Wyrównaj wierzch, dekoracyjnie ułóż plasterki limonek i wanilię, wstaw do lodówki na 2 godziny.
Sprawdź też przepisy na inne ciasta:
Zobacz również: