Błyskawiczna czerwona tarta

Składniki
- 1 szkl. marynowanych pomidorków koktajlowych
- 1 szkl. małych nadziewanych serem papryczek cherry lub czereśniowych
- 10 dag dojrzewającej szynki
- 3 łyżki zielonego pesto
- 1 blat ciasta francuskiego
- 1 łyżka startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. 2 łyżki pesto wymieszaj z parmezanem i łyżką oliwy. Na blachę wyłóż pergamin (aby się nie zwijał, zgnieć go najpierw w kulkę i rozprostuj na blaszce). Ciasto rozłóż na pergaminie, zawijając boki na kształt koła. Ponakłuwaj ciasto, by nie urosło i podpiecz z włączonym termoobiegiem przez 15-20 minut.
2. Pomidorki i papryczki osusz z zalewy i wymieszaj z łyżką oliwy. Możesz użyć świeżych pomidorków wymieszanych z łyżką oliwy i łyżką posiekanych ziół - zgrilluj je lub podpiecz krótko w naczyniu żaroodpornym, by tylko lekko zmiękły.
3. Wyjmij ciasto z piekarnika. Nie zdejmuj go z blaszki. Na ciasto wyłóż warzywa. Zapiecz przez 10-15 minut, by się mocno zagrzały. Pomiędzy warzywa włóż pocięte wzdłuż na połowy plasterki szynki.
4. Wyjmij tartę i przełóż na talerz. Poczekaj chwilkę, by ciasto odpoczęło. Udekoruj resztą pesto i ew. listkami rukoli. Pokrój ostrym nożem lub radełkiem do pizzy. Podawaj na ciepło lub na zimno.