Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Ten przepis od Ewy Wachowicz to prawdziwy hit
Placki z cukinii od dawna stanowią popularne danie, ale wiele osób wciąż poszukuje doskonałego przepisu, który zapewni im idealną konsystencję i smak. Ewa Wachowicz proponuje prosty sposób na przygotowanie tej potrawy. Dzięki jej wskazówkom każdy może cieszyć się złotymi i chrupiącymi plackami.

Placki z cukinii od wielu lat goszczą na naszych stołach. Jednak wiele osób wciąż szuka sprawdzonego przepisu na ten przysmak. Zdarza się, że pomimo trzymania się przepisu i proporcji, nasze placki podczas smażenia rozpadają się, przez co zniechęcamy się do tej potrawy.

Co dodać, żeby placki z cukinii były chrupiące?
Zanim przejdziemy do przepisu, kilka sprawdzonych trików.
Po pierwsze odciśnij cukinię z nadmiaru wody. Możesz po starciu, delikatnie ją posolić i odstawić na 10-15 minut. A następnie odcisnąć przez gazę, sito czy ściereczkę. Punkt drugi - dodaj do masy np. bułkę tartą czy kaszę manną. Sprawią, że skórka będzie bardziej chrupiąca. Pamiętaj też, aby placki z cukinii smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smaż je na średnim ogniu, żeby się zarumieniły, a nie wchłonęły tłuszcz. Tylko ich nie przykrywaj. Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wtedy pozostaną chrupkie.
Placki z cukinii z przepisu Ewy Wachowicz
Tym zmęczonym poszukiwaniami idealnego przepisu na placki z cukinii przychodzi z pomocą Ewa Wachowicz.
Składniki na placki z cukinii
- 2 nieduże cukinie,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3-4 łyżki mąki,
- 1 garść koperku,
- sól,
- pieprz,
- klarowane masło do smażenia.
Jak zrobić placki?
- Cukinie ścieramy na tarce, solimy i czekamy, aby cukinia puściła sok.
- Następnie odsączamy cukinię i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Następnie dodajemy jajka, mąkę, pokrojoną w kostkę cukinię, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Smażmy na klarowanym maśle na złoty kolor z obu stron.
- Na plackach układamy wędzoną rybę, dajemy kleks kwaśnej śmietany i gotowe.