Włoch łapie się za głowę, Polacy zajadają na potęgę. Słodkie owoce z serem to obiadowy hit

Makaron z truskawkami to strzał w dziesiątkę, kiedy chcemy zjeść szybki obiad
Makaron z truskawkami to strzał w dziesiątkę, kiedy chcemy zjeść szybki obiad 123RF/PICSEL

Makaron z truskawkami od Ewy Wachowicz

„Ewa gotuje”: Torcik z truskawkami i galaretkąPolsatPolsat

Składniki na makaron z twarogiem i truskawkami Ewy Wachowicz

Pasta farfalle w sosie truskawkowym, udekorowana świeżymi truskawkami i gałązką zielonej pietruszki, podana na szarym talerzu na drewnianym stole.
Do przygotowania tego dania można użyć każdego rodzaju makaronugiuseppeporzani123RF/PICSEL
  • 400 g makaronu wstążki
  • 200 g sera białego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu cukier do smaku
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • kilka listków mięty

Makaron z serem i truskawkami: sposób przygotowania

Makaron z truskawkami to klasyk w polskiej kuchni dla dzieci i nie tylko 123RF/PICSEL
  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na kawałki.
  2. Przełożyć do miseczki.
  3. Skropić syropem klonowym.
  4. Dorzucić posiekaną miętę i delikatnie wymieszać.
  5. Ser rozgnieść widelcem, przyprawić cynamonem, posłodzić i też wymieszać.
  6. Makaron ugotować w osolonym wrzątku.
  7. Zahartować zimną wodą, odcedzić i przełożyć na patelnię z palonym masłem (wystarczy je roztopić i poczekać, aż ściemnieje i nabierze orzechowego aromatu).
  8. Porcję makaronu umieścić na talerzu.
  9. Nałożyć 2-3 łyżki sera i trochę sałatki z truskawek.