Czy kawa z automatu może szkodzić sercu? Zaskakujące wnioski naukowców

Picie kawy o poranku to dla milionów osób rytuał
Picie kawy o poranku to dla milionów osób rytuał123RF/PICSEL

Kawa - królowa każdego biura

Zobacz również:

Diterpeny, czyli winowajcy z fusów

  1. Ekspresy ciśnieniowe z metalowym filtrem, tzw. "brewing machines", które produkują napój z mielonych ziaren w czasie około 10-30 s w procesie, w którym gorąca woda miesza się z kawą i przechodzi przez metalowy filtr.
  2. Maszyny typu "liquid model" (rozcieńczające koncentrat), które dostarczają kawę w ciągu kilku sekund, nie używając filtra, lecz mieszając płynny koncentrat kawowy z gorącą wodą.
  3. Maszyny na kawę rozpuszczalną, tzw. "instant machines", które używają kawy instant, zwykle liofilizowanej, którą mieszają z gorącą wodą.
Ekspres przelewowy do kawy i czajnik na blacie, w tle osoba w niebieskiej koszuli. Przelewowy zaparzacz ustawiony na szklanym dzbanku, kawa w trakcie przygotowania.
Najlepsza dla zdrowia jest kawa przefiltrowana 123RF/PICSEL

Drip, French press, a może… gotowana?

Co to oznacza dla twojego cholesterolu?

Elegancka filiżanka z kawą na srebrnej tacy otoczona ziarnami kawy, w tle miedziany dzbanek.
Kawa po turecku, gotowana, lub tzw. "fusianka" to najmniej zdrowy sposób przygotowywania kawy 123RF/PICSEL

Kawa: przyjaciel czy wróg?

Co rekomendują eksperci?

Zobacz również:

Jak wyglądają miasta "projektowane feministycznie"? "Przestrzeń to pole konfliktów i kompromisów"INTERIA.PL