Błyskawiczne roladki z cukinii
Zaskocz domowników smaczną przystawką.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 50 g koziego sera lub startego sera słonego typu niewędzony oscypek
- 1/2 pęczka bazylii
- 50 g świeżego szpinaku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Liście szpinaku umyj i odciśnij na ręczniku papierowym. Cukinię umyj, osusz i pokrój w długie, cienkie plastry. Grilluj ok. 4 minut z każdej strony, aż się ładnie zrumieni. Ser pokrusz, dodaj posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj, by masa dała się rozsmarować.
2. Nałóż ser na plastry cukinii, dodaj liście szpinaku oraz listki bazylii. Posól, popieprz, zroluj. Podawaj np. na liściach sałaty, możesz posypać prażonymi orzeszkami lub pestkami słonecznika.