Reklama

Reklama

Boczek opata z czosnkiem i wódką kminkową

Smakowita propozycja dla miłośników boczku. Wypróbuj starą, klasztorną recepturę, a nie zjesz już innego!

Czas przyrządzenia: 100 min + marynowanie
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 kg boczku
  • 10 ząbków czosnku
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. wódki kminkowej
  • 1 łyżka miodu
  • suszony majeranek
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ząbki czosnku obierz, pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj z wódką oraz olejem. Dołóż listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego.

Reklama

2. Boczek opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha. Skórę ponacinaj gęsto w paski. Mięso natrzyj ze wszystkich stron solą. Oprósz majerankiem, pieprzem oraz kminkiem. Zalej przygotowaną marynatą i odstaw na całą dobę w chłodne miejsce. W tym czasie kilka razy boczek obróć, aby dobrze się zamarynował.

3. Zamarynowany boczek osącz z marynaty (płyn zachowaj), przełóż do brytfanki. Podlej połową marynaty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 75 minut. Od czasu do czasu polewaj resztą marynaty.

4. Pod koniec pieczenia posmaruj boczek miodem (jeśli miód nie jest płynny, podgrzej go). Pieczeń obłóż plasterkami czosnku z marynaty. Udekoruj, np. ziarenkami czerwonego pieprzu.

Dowiedz się więcej na temat: boczek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje