Zdrowe jedzenie, które tuczy i niszczy dietę. Mnóstwo osób popełnia ten błąd
Jak szybko schudnąć? Co jeść na diecie? Jak zrzucić wagę bez efektu jo-jo? To tylko niektóre pytania wpisywane w wyszukiwarkę przez zdesperowane osoby szukające prostego przepisu na odchudzanie. Niestety redukcja masy ciała zawsze jest wyzwaniem, zwłaszcza jeśli podchodzimy do tematu bez podstawowej wiedzy na temat odżywiania się. Obecnie, w dobie mody na zdrową żywność, często wydaje nam się, że rezygnacja ze słodyczy i przekąsek na rzecz tzw. super food wystarczy, by wyglądać szczuplej i lepiej. Oto zdrowe i pełne cennych substancji produkty, które mogą zniweczyć trud odchudzania się.

Spis treści:
Zdrowe, ale kaloryczne przekąski
Zrezygnuj ze słodyczy i słonych przekąsek, zastąp je zdrowymi przekąskami - to jedna z najczęstszych dobrych rad w sieci i nie tylko. Problem polega na tym, że suszone owoce, orzechy czy masło orzechowe to prawdziwa bomba kaloryczna. W kontekście odżywczym są sto razy lepsze od batonów czy chipsów, ale podjadając je między posiłkami, przyjmujemy sporą ilość kalorii. 100 g orzechów włoskich to nawet 500 kcal, a ich garść to już 200 kcal. Tego typu przekąska powinna więc zastąpić jeden z mniejszych posiłków na diecie redukcyjnej. Lepszym rozwiązaniem jest rezygnacja z kalorycznych produktów podczas odchudzania - niszczą bilans energetyczny i mogą być przyczyną tego, że waga stoi w miejscu. Na diecie najlepiej "jeść oczami" - duże porcje niskokalorycznych produktów, np. warzyw i chudego nabiału.
Zdrowe tłuszcze na cenzurowanym
Coraz więcej osób ma świadomość różnicy między nasyconymi i nienasyconymi tłuszczami. Chętniej więc sięgamy po nierafinowane oleje i oliwę z pierwszego tłoczenia. Problem wiąże się jednak z ilością. Jeśli warzywną sałatką polejesz obficie oliwą, do obiadu dodasz całe awokado, a na kolację zjesz dużą porcję łososia, to możesz zapomnieć o deficycie energetycznym. Na diecie nawet zdrowe tłuszcze należy jeść w bardzo ograniczonych ilościach.
Uważaj na produkty typu fit
Na diecie często oszukujemy sami siebie i zamiast standardowych słodyczy czy przekąsek kupujemy produkty fit, np. bez cukru. Znajdziemy w nich za to słodziki (część z nich może negatywnie wpływać na organizm), utwardzane tłuszcze i inne dodatki, które niewiele mają wspólnego ze zdrowym odżywianiem się. Uważać trzeba też na własne wypieki. Niestety często spożywamy je w nadmiarze, łudząc się, że są zdrowsze, bo np. na bazie mąki migdałowej. Warto pamiętać, że wszystko, co jemy, dostarcza nam kalorii. Nie chodzi o skrupulatne przeliczanie każdego ciastka, ale o ogólną świadomość dotyczącą odżywiania się i tego, na jaką ilość pożywienia możemy sobie pozwolić danego dnia (także w kontekście aktywności fizycznej czy innych posiłków, jakie mamy w planach).
Popularne koktajle mogą zniszczyć efekt diety
Koktajle czy smoothie składające się z samych wartościowych składników niestety także mogą zaprzepaścić nasze starania o szczuplejszą sylwetkę. Już same owoce, które miksujemy, są dość kaloryczne i bogate w cukry proste. A z dodatkiem popularnych orzechów, mleka kokosowego, nasion chia czy daktyli to prawdziwa bomba kaloryczna. Szklanka takiego koktajlu może dostarczać nawet 600-800 kcal! W dodatku płynna konsystencja sprawia, że nie jest to sycący posiłek i szybko możemy mieć chęć na coś bardziej treściwego do zjedzenia.

Jak jeść, żeby chudnąć?
Zdrowa żywność zawsze jest lepsza od tej wysokoprzetworzonej. Na pewno zobaczymy efekty takiej zmiany w postaci lepszej kondycji skóry, włosów czy paznokci. Poprawimy też profil lipidowy i wzmocnimy układ nerwowy. Jednak w kontekście odchudzania się we wszystkim należy zachować umiar. Nawet zdrową żywność należy dawkować lub stosować wymiennie z innymi produktami, by zachować deficyt energetyczny.