Reklama

Reklama

Bolo de Mel da Madeira

Ciasto miodowe z Madery

 

Reklama

Składniki:

  • 125 g masła
  • 50 g smalcu
  • 150 g cukru
  • 30 g rodzynek
  • Po 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej (pokrojonej w kostkę)
  • 50 g orzechów włoskich
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Szczypta mielonych goździków
  • 2 jajka
  • 350 g miodu
  • 100 ml madery
  • 125 ml mleka
  • Cukier puder

  Przygotowanie:

Masło i smalec roztopić, dodać cukier i rodzynki, zdjąć z ognia, przełożyć do miski i ostudzić, a następnie dodać skórkę z cytryny, kandyzowane skórki i posiekane orzechy. Mąkę zmieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia i również wmieszać. Dodać jajka, Maderę, miód i mleko. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Blaszkę natłuścić i wysypać mąką. Nałożyć ciasto, wyrównać. Można dekorować orzechami. Piec w 175 st 25-30 minut, potem zredukować temp. Do 150  st. C i piec jeszcze 15-20 minut. Można oprószyć cukrem pudrem

Dowiedz się więcej na temat: Bolo de Mel da Madeira

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje