Bolo de Mel da Madeira
Ciasto miodowe z Madery
Składniki:
- 125 g masła
- 50 g smalcu
- 150 g cukru
- 30 g rodzynek
- Po 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej (pokrojonej w kostkę)
- 50 g orzechów włoskich
- Skórka starta z połowy cytryny
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta mielonych goździków
- 2 jajka
- 350 g miodu
- 100 ml madery
- 125 ml mleka
- Cukier puder
Przygotowanie:
Masło i smalec roztopić, dodać cukier i rodzynki, zdjąć z ognia, przełożyć do miski i ostudzić, a następnie dodać skórkę z cytryny, kandyzowane skórki i posiekane orzechy. Mąkę zmieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia i również wmieszać. Dodać jajka, Maderę, miód i mleko. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Blaszkę natłuścić i wysypać mąką. Nałożyć ciasto, wyrównać. Można dekorować orzechami. Piec w 175 st 25-30 minut, potem zredukować temp. Do 150 st. C i piec jeszcze 15-20 minut. Można oprószyć cukrem pudrem