Bolońskie cannelloni
Smaczne danie z mięsem mielonym
Sposób przygotowania
1. Obierz i posiekaj 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę z czosnkiem, dodaj mięso. Smaż razem, mieszając, aż mięso się przyrumieni. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa, chwilę duś razem.
2. Drugą cebulę obierz, poszatkuj. Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej kolejną porcję oleju (1-2 łyżki), przesmaż cebulę, a po chwili dodaj czosnek. Smaż razem, mieszając, 2-3 minuty.
3. Sparz, obierz i posiekaj pomidory. Wrzuć na patelnię z cebulą. Podlej kilkoma łyżkami wody z koncentratem pomidorowym. Duś na małym ogniu 10 minut. Powstały sos dopraw do smaku solą, cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
4. Farsz nałóż do rękawa cukierniczego (lub worka foliowego z odciętym rogiem) i napełnij nim surowe rurki. Warstwami układaj je w naczyniu żaroodpornym, przelewając sosem. Zapiekaj 45 minut w 180 st.