Reklama

Reklama

Bolońskie cannelloni

Smaczne danie z mięsem mielonym

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku, olej
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 3-4 większe pieczarki
  • 2-3 dojrzałe, duże pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 op. makaronu cannelloni
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania

1. Obierz i posiekaj 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę z czosnkiem, dodaj mięso. Smaż razem, mieszając, aż mięso się przyrumieni. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa, chwilę duś razem. 

2. Drugą cebulę obierz, poszatkuj. Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej kolejną porcję oleju (1-2 łyżki), przesmaż cebulę, a po chwili dodaj czosnek. Smaż razem, mieszając, 2-3 minuty. 

3. Sparz, obierz i posiekaj pomidory. Wrzuć na patelnię z cebulą. Podlej kilkoma łyżkami wody z koncentratem pomidorowym. Duś na małym ogniu 10 minut. Powstały sos dopraw do smaku solą, cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem. 

4. Farsz nałóż do rękawa cukierniczego (lub worka foliowego z odciętym rogiem) i napełnij nim surowe rurki. Warstwami układaj je w naczyniu żaroodpornym, przelewając sosem. Zapiekaj 45 minut w 180 st. 

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama