Borowik szlachetny: Trzy łatwe przepisy, które pieszczą podniebienie

Borowik szlachetny znany jako prawdziwek
Borowik szlachetny znany jako prawdziwek123RF/PICSEL

Krem, w którym pierwsze skrzypce gra borowik: Przepis

  1. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem z liściem laurowym i dwoma ziarnami ziela angielskiego — gotować około 15 minut. (Przepis na bulion >>)
  2. Grzyby oczyścić i pokroić. 
  3. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju i wrzucić grzyby. Smażyć, aż woda odparuje z prawdziwków. Następnie dodać cebulę, posolić, popieprzyć i podsmażyć przez chwilę. 
  4. Wsypać smażone grzyby do bulionu warzywnego i gotować jeszcze 10 - 15 minut. Warzywa mają być miękkie, a wywar powinien nabrać grzybowego aromatu. 
  5. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem wszystkie składniki. Następnie dodać śmietanę, doprawić do smaku i wymieszać. 
  6. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę można ozdobić natką pietruszki. 
Przepis na grzybowy strogonowInteria KulinariaInteria Kulinaria

Symfonia smaku: Borowiki zapiekane z ziemniakami

Pomysł na obiad: Zapiekane ziemniaki z borowikami
Pomysł na obiad: Zapiekane ziemniaki z borowikami123RF/PICSEL
  1. Ziemniaki umyć, obrać i lekko podgotować. Odcedzić i gdy przestygną pokroić w centymetrowe plastry.
  2. Na oleju podduś obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. 
  3. Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  4. Na dnie formy do tarty, brytfanki lub naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwy: ziemniaków, grzybów i znów ziemniaków. W zależności od wielkości naczynia będzie to trzy lub więcej poziomów — ostatni zawsze powinny stanowić ziemniaki. 
  5. Jajka wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Polać zapiekankę.
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza, włożyć zapiekankę na 30 minut.

Masło z nutą grzybowego smaku, który nadają prawdziwki: Przepis

  1. Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. 
  3. Na patelni roztopić łyżkę masła i poddusić cebulkę, dodać grzyby i przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek. Wlać wino i podpalić bądź zwiększyć ogień, by alkohol odparował. Dusić na małym ogniu, aż woda odparuje i sos będzie bardzo gęsty. 
  4. Wystudzić i zmiksować z kostką masła. 
  5. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. 

Smacznego!