Borowik szlachetny: Trzy łatwe przepisy, które pieszczą podniebienie
Borowik szlachetny, grzyb sprawiedliwy, borowik jadalny, grzyb właściwy, prawdziwek — nasi przodkowie uważali, że to właśnie borowik jest jedynym, prawdziwym grzybem, o czym świadczą jego nazwy. Od wieków wykorzystywane są w sztuce kulinarnej, bo niezwykły aromat prawdziwków sprawia, że dania zachwycają podniebienie koneserów, niczym wybitna melodia uszy melomanów. Nawet najprostszy sos grzybowy przygotowany na bazie borowików smakuje jak wykwintna potrawa. Co zrobić z prawdziwków? Oto trzy proste przepis, które pieszczą podniebienie.
Krem, w którym pierwsze skrzypce gra borowik: Przepis
Krem z borowików to świetny pomysł ma obiad. Zupa z prawdziwków jest sycąca i uchodzi za niezwykle wykwintne danie, tymczasem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Aby ugotować krem z prawdziwków potrzebne będą: świeże borowiki, marchewka, pietruszka, seler, cebula, bulion warzywny, śmietana, sól, pieprz, łyżka masła i łyżka oleju oraz ewentualnie natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem z liściem laurowym i dwoma ziarnami ziela angielskiego — gotować około 15 minut. (Przepis na bulion >>)
Symfonia smaku: Borowiki zapiekane z ziemniakami
Wspaniałym pomysłem na obiad są borowiki szlachetne zapiekane z ziemniakami. Miłośnicy mięsa mogą dodać do zapiekanki kawałki podsmażonego wcześniej kurczaka lub boczku. Osoby, którym przede wszystkim zależy na wspaniałym smaku grzybów, takich dodatków najczęściej nie potrzebują. Do wykonania zapiekanki potrzeba: 0,5 kilograma świeżych prawdziwków, 8 ziemniaków, 2 jajka, śmietana 12 proc., cebula, ząbek czosnku, łyżeczka świeżego rozmarynu (lub ½ suszonego zioła), pieprz i sól do smaku, dwie łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć, obrać i lekko podgotować. Odcedzić i gdy przestygną pokroić w centymetrowe plastry.
Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut przed podaniem. Potrawę można ozdobić gałązkami tymianku.
Masło z nutą grzybowego smaku, który nadają prawdziwki: Przepis
Co zrobić z prawdziwków? Masło borowikowe to kolejne proste w wykonaniu danie, które zachwyci gości i domowników. Dzięki niemu można cieszyć się wspaniałym smakiem prawdziwków każdego dnia. Chleb z takim dodatkiem jest doskonałą przekąską lub pomysłem na śniadanie. Aby przygotować masło z prawdziwków potrzebne będą: 0,5 kilograma borowików, kostka i jedna łyżka masła, cebula, dwa ząbki czosnku, ⅓ szklanki białego wina.
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić.
Borowik szlachetny w formie masła świetnie pasuje do chleba, grzanek, ziemniaków, ale także mięs i warzyw na parze.