Borówka amerykańska czy borówka czarna? Co warto wiedzieć?

Latem świeże owoce i warzywa można kupić bez problemu w sklepach i na targowiskach. Dużą popularnością cieszą się borówki amerykańskie i rodzime borówki czarne, zwane potocznie jagodami. Warto po nie sięgać, ponieważ dostarczają solidną dawkę witamin i substancji, które korzystnie oddziałują na organizm. Choć są do siebie bardzo podobne, to również wiele je różni. Co trzeba wiedzieć o tych dwóch roślinach? Jak ich owoce wpływają na nasze zdrowie?

Owoce borówki
Owoce borówki ©123RF/PICSEL

Borówki: Co trzeba o nich wiedzieć?

Borówka amerykańska
©123RF/PICSEL

Obie borówki należą do rodziny wrzosowatych. Jagoda rośnie na terenie Polski, a także w wielu państwach Europy, Azji czy Ameryki Północnej. Natomiast borówka amerykańska, a właściwie borówka wysoka, pochodzi z Ameryki Północnej, lecz jest z powodzeniem uprawiana w Polsce. Co różni te dwie rośliny? Przede wszystkim rozmiary: jagoda jest krzewinką, która dorasta do wysokości kilkunastu centymetrów, natomiast jej amerykańska krewna jest wysokim krzewem: może osiągnąć nawet dwa i pół metra wysokości.

Owoce borówek

Borówka amerykańska jest zdecydowanie większa od znanej nam jagody, ponieważ osiąga średnicę około jednego centymetra. Jej skórka ma kolor ciemnogranatowy. Natomiast borówka czarna jest zdecydowanie mniejsza, rzadko przekracza kilka milimetrów średnicy, natomiast jej barwa jest ciemniejsza z delikatną, niebieską poświatą. Borówka amerykańska nie zawiera w sobie ciemnego i brudzącego soku. Obie z nich są bardzo zdrowe i włączenie ich do diety jest korzystne dla zdrowia.

Co można znaleźć w borówkach?

Koktajl z borówkami
©123RF/PICSEL

Borówki zawierają wiele cennych witamin. W czarnej jagodzie można znaleźć dużą dawkę witaminy C, A, oraz z grupy B. To także źródło pierwiastków, takich jak selen, cynk, miedź oraz mangan. Borówka amerykańska jest nieco uboższa pod względem cennych substancji: oprócz witaminy C, zawiera jedynie wapń, magnez i potas. Warto zaznaczyć, że w borówce znaleźć można błonnik, który jest korzystny dla prawidłowego działania układ pokarmowego. Najcenniejszymi substancjami aktywnymi w obu owocach są polifenole oraz antyoksydanty (antocyjany), które ułatwiają usunięcie z organizmu toksyn, spowalniają starzenie się komórek organizmu, a także zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Znajdująca się w czarnej jagodzie mirtylina (pochodna antocyjanów) pomaga utrzymać elastyczność naczyń krwionośnych, a także korzystnie wpływa na prawidłową produkcję czerwonych krwinek.

Na co pomoże borówka amerykańska?

Borówki w wypiekach
©123RF/PICSEL

Spożywanie borówki amerykańskiej jest korzystne dla prawidłowego działania wzroku. Zawarte w niej antyoksydanty wspierają pracę oczu, a także wspomagają leczenie chorób, takich jak zaćma oraz zwyrodnienie plamki żółtej. Ponadto borówka amerykańska zawiera fitoestrogeny, które są szczególnie przydatne dla pań w trakcie menopauzy, gdyż mogą złagodzić jej nieprzyjemne objawy. Obecność tych substancji jest korzystna dla osób w każdym wieku, dlatego że mogą regulować poziom ciśnienia tętniczego krwi, a także poprawić kondycję skóry: zwiększają jej elastyczność oraz zapobiegają tworzeniu się nowych zmarszczek. Borówki amerykańskie są bardzo przydatne dla kobiet oczekujących potomstwa, gdyż obecny w nich kwas foliowy pomaga w prawidłowym rozwoju układu nerwowego rozwijającego się płodu.

Borówka czarna: Kto powinien po nią sięgnąć?

Czarna jagoda korzystnie działa na układ pokarmowy. Dzięki garbnikom, które mają działanie przeciwbakteryjne, łatwiej jest regulować jego pracę, a także leczyć zatrucia, zaparcia czy biegunki. Po jagodę powinni sięgnąć również ci, którzy borykają się z anemią: dzięki zawartej w niej mirtylinie. Poza tym regularne jedzenie tych owoców przyczynia się do lepszej pracy oczu. Co ważne, borówka czarna, w porównaniu do swojej amerykańskiej krewnej jest mniej kaloryczna (50 kcal w 100 g) oraz ma mniej węglowodanów. Warto również wspomnieć o obecności w niej glikozydu – substancji, która działa posobnie jak insulina, stąd dzięki niej łatwiej jest utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas