Borówkowe kieszonki
Mąkę przesiej na stół, dodaj miękkie masło, jajko i żółtka.
Składniki na 4-5 porcji:
Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 3/4 szkl. ciepłej wody
- 5 dag masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 40 dag borówek amerykańskich + kilka do dekoracji q20 dag serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Sos:
- 15 dag borówek amerykańskich lub jagód
- 1 łyżka cukru żelującego
- 1 łyżka miodu, np. lipowego
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stół, dodaj miękkie masło, jajko i żółtka. Wsyp sól. Zacznij zagniatać, dolewając powoli wodę, aż powstanie elastyczne ciasto. Włóż je do woreczka, zawiąż i odłóż na 20 minut.
2. Borówki umyj, osusz, przełóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj. Dodaj serek, cukier puder i esencję. Wymieszaj.
3. Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij szklanką kółka i na każde nałóż po łyżeczce nadzienia. Zlep po bokach i wrzucaj partiami na lekko osolony wrzątek. Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.4. Owoce na sos rozgnieć, wrzuć do garnuszka. Podgrzewaj, aż puszczą sok, dodaj cukier i miód. Zagotuj. Polej ugotowane pierogi.
Czas przygotowania: ok. 80 minut