Botwinka z jajkiem
Na ciepłe dni.
- 2 pęczki botwinki,
- 20 dag cielęciny,
- 1 cebula,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 2-3 łyżki koncentratu buraczanego,
- 1 łyżka mąki,
- po kilka gałązek koperku, szczypiorku i natki,
- sok wyciśnięty z cytryny,
- cukier,
- sól,
- pieprz,
- 3 jajka
Przygotowanie:
Obierz cebulę, pietruszkę i seler. Warzywa razem z mięsem pokrój w kostkę i włóż do garnka. Dodaj sól i pieprz. Zalej wodą. Zagotuj, zmniejsz płomień, gotuj 45 minut. Botwinkę razem z buraczkami opłucz, pokrój, dodaj do gotującego się wywaru i gotuj razem jeszcze 10 minut. Śmietanę wymieszaj z mąką oraz koncentratem buraczanym. Mieszankę wlej do gotującej się zupy. Zamieszaj, ponownie zagotuj. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i ew. solą oraz pieprzem. Opłucz koperek, natkę i szczypiorek. Zioła osusz. Przygotowane zioła grubo posiekaj. Jajka ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Odcedź, przestudź, obierz ze skorupek, pokrój na cząstki. Gotową zupę rozlej do kokilek. Do każdej włóż po dwie cząstki jajka. Przed podaniem posyp posiekaną natką, koperkiem i szczypiorkiem.