Bouef Bourguignon (Wołowina po burgundzku)
Z kuchni francuskiej.
- 150 g marchewki,
- 250 g pieczarek,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 kg wołowiny (udziec lub łopatka),
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- 1łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki mąki,
- 300 ml wytrawnego wina czerwonego (Burgund),
- 0,5 l bulionu,
- 2 listki laurowe,
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Szalotki obrać. Połowę posiekać, resztę poprzekrawać wzdłuż na ćwiartki. Pieczarki poprzekrawać. Czosnek przecisnąć przez praskę, boczek pokroić na cienkie paseczki. Mięso pokroić w kostkę (ok 3cm).
Na patelnię dać łyżkę boczku i łyżkę oleju, rozgrzać. Przesmażyć pokrojone w ćwiartki szalotki i pieczarki.
Pozostały boczek i szalotki smażyć w brytfannie, dodać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewkę, tymianek, czosnek i koncentrat pomidorowy. Oprószyć mąką. Zalać winem i bulionem, dodać listki laurowe i pietruszkę. Wstawić pod przykryciem do piekarnika na rozgrzanego do 175 st. C na 2 godziny. W tym czasie 1-2 razy zamieszać, ewentualnie dolać trochę wody. 30 minut przed końcem dodać pieczarki, wyjąć pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z sałatką i ziemniaczkami.
Czas przygotowania: 180 minut
Jedna porcja zawiera: 3610 kJ/862 kcal