Brakło ci drożdży do pieczenia? Zastąp je konkretnymi produktami
Wiele osób nie wyobraża sobie ulubionych wypieków bez dodatku drożdży piekarskich. Produkt jest wykorzystywany też do wyrobu bułek, chleba czy ciasta do pizzy. Kiedy zabraknie ci go w kuchni, nie panikuj. Możesz zastąpić drożdże innymi produktami, które masz pod ręką.
Jaką funkcję pełnią drożdże piekarskie?
Drożdże to produkt, mający w kulinariach szerokie zastosowanie. Stanowi główny składnik chleba, ciasta, czy pizzy. Sprawia, że masa staje się pulchna i szybciej wyrasta. Kto nie pamięta widoku uciekającego z miski ciasta drożdżowego? By konsystencja masy stała się bardziej puszysta, konieczne jest dodanie wody oraz cukru. Drożdże wchodzą w interakcje z produktami i sprawiają, że w cieście pojawiają się pęcherzyki dwutlenku węgla. Efekt jest taki, że rozszerzają się, a masa nabiera objętości.
Soda oczyszczona
Jednym z produktów, którym zastąpisz drożdże piekarskie, jest soda oczyszczona. Jednak, by osiągnąć zamierzony rezultat, trzeba dodać jeszcze składnik zakwaszający, np. sok z cytryny. Soda sprawdzi się w przypadku zastąpienia drożdży w proszku. Pamiętaj o dokładnych proporcjach, np. na dwie łyżeczki suchych drożdży przypada łyżeczka sody i tyle samo soku z cytryny. To duże udogodnienie, gdyż nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.
Proszek do pieczenia
Zamiast drożdży, możesz też użyć proszku do pieczenia, który jest środkiem spulchniającym. Podobnie jak w przypadku sody oczyszczonej, nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Drożdże trzeba zastąpić taką samą ilością produktu. Efekty będą mniej spektakularny niż w przypadku użycia drożdży piekarskich. To dlatego, że pęcherzyki gazu nawet w reakcji z ciepłem, nie spowodują tak intensywnego wyrośnięcia ciasta. Oczywiście w awaryjnej sytuacji to jedno z lepszych rozwiązań. Uratowane wypieki z pewnością posmakują gościom, a wysiłek nie pójdzie na marne.
Zobacz: