Jak gotować jajka? Nie tylko czas ma znaczenie
Jajko można ugotować na kilka sposobów. Zdecydowanie najpopularniejszym i również najprostszym z nich jest przygotowanie jaj na twardo, ze ściętym białkiem i żółtkiem. Jednak przepisów na pyszne, gotowane jajka jest znacznie więcej. Przedstawiamy najciekawsze z nich.
Spis treści:
Gotowanie jajek na twardo: jak to zrobić?
Dobrym sposobem na ugotowanie jajka na twardo, jest umieszczenie go w garnku, a następnie zalanie zimną wodą. Do tego można dodać odrobinę soli. Dzięki temu łatwiej odejdzie skorupka. Następnie należy zagotować wodę i poczekać, aż zacznie wrzeć.
Potem można nieco zmniejszyć temperaturę i odczekać od 8 do 10 minut. Po tym czasie należy zalać jajka zalać gorącą wodą i zimną. Zatrzyma to proces gotowania, a ty będziesz mogła cieszyć się idealnym smakiem i konsystencją jajek na twardo.
Czytaj również: Dodaj jedną puszkę do jajecznicy. Pyszna wersja po turecku
Gotowanie jajek na miękko: sprawdzony sposób
Podczas przygotowywania jajek na miękko, należy zacząć od tej samej procedury, co w przypadku gotowania ich na twardo. Zalać jajka umieszczone uprzednio w garnku zimną wodą, a następnie poczekać, aż się zagotuje. Potem można je przygotować na trzy sposoby.
Czytaj również: Kalafiorowo-jajeczne muffinki
W trakcie pierwszego należy odczekać do 3,5 minuty, drugiego 4 minut, a trzeciego do 5,5 minut. Co różni wszystkie receptury? Odnoszą się one do konkretnych rozmiarów jajek: S, M i L. Dzięki temu, dotrzymując odpowiednich odstępów czasowych, można zawsze uzyskać ten sam efekt.
Po wskazanym czasie trzeba wylać wodę z garnka. Jej miejsce uzupełnić zimną. Kiedy jajka będą ostudzone, można obrać je lub ściąć wierzchołek, żeby odkryć płynne wnętrze. Dla smaku warto posypać jajko pieprzem.
Gotowanie jajek w koszulkach: krok po kroku
Jajka w koszulkach wymagają większych umiejętności kulinarnych.
Na początku należy wbić jajko do miseczki. W międzyczasie trzeba przygotować rondelek i wlać do niego wodę razem z łyżeczką octu. Kiedy się zagotuje, należy zmniejszyć ogień. Potem trzeba wziąć łyżkę i zrobić nią wir w wodzie.
Kolejny krok to delikatne wlanie jednego jajka. Następnie można przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty. Ostatni etap to wyjęcie gotowego jajka łyżką cedzakową. Można je odsączyć na papierowym ręczniku.
Czytaj również: