Reklama

Jak gotować jajka? Nie tylko czas ma znaczenie

Jajko można ugotować na kilka sposobów. Zdecydowanie najpopularniejszym i również najprostszym z nich jest przygotowanie jaj na twardo, ze ściętym białkiem i żółtkiem. Jednak przepisów na pyszne, gotowane jajka jest znacznie więcej. Przedstawiamy najciekawsze z nich.

Gotowanie jajek na twardo: jak to zrobić?

Dobrym sposobem na ugotowanie jajka na twardo, jest umieszczenie go w garnku, a następnie zalanie zimną wodą. Do tego można dodać odrobinę soli. Dzięki temu łatwiej odejdzie skorupka. Następnie należy zagotować wodę i poczekać, aż zacznie wrzeć. 

Potem można nieco zmniejszyć temperaturę i odczekać od 8 do 10 minut. Po tym czasie należy zalać jajka zalać gorącą wodą i zimną. Zatrzyma to proces gotowania, a ty będziesz mogła cieszyć się idealnym smakiem i konsystencją jajek na twardo.

Czytaj również: Dodaj jedną puszkę do jajecznicy. Pyszna wersja po turecku

Reklama

Gotowanie jajek na miękko: sprawdzony sposób

Podczas przygotowywania jajek na miękko, należy zacząć od tej samej procedury, co w przypadku gotowania ich na twardo. Zalać jajka umieszczone uprzednio w garnku zimną wodą, a następnie poczekać, aż się zagotuje. Potem można je przygotować na trzy sposoby.

Czytaj również: Kalafiorowo-jajeczne muffinki

W trakcie pierwszego należy odczekać do 3,5 minuty, drugiego 4 minut, a trzeciego do 5,5 minut. Co różni wszystkie receptury? Odnoszą się one do konkretnych rozmiarów jajek: S, M i L. Dzięki temu, dotrzymując odpowiednich odstępów czasowych, można zawsze uzyskać ten sam efekt. 

Po wskazanym czasie trzeba wylać wodę z garnka. Jej miejsce uzupełnić zimną. Kiedy jajka będą ostudzone, można obrać je lub ściąć wierzchołek, żeby odkryć płynne wnętrze. Dla smaku warto posypać jajko pieprzem.

Gotowanie jajek w koszulkach: krok po kroku

Jajka w koszulkach wymagają większych umiejętności kulinarnych. 

Na początku należy wbić jajko do miseczki. W międzyczasie trzeba przygotować rondelek i wlać do niego wodę razem z łyżeczką octu. Kiedy się zagotuje, należy zmniejszyć ogień. Potem trzeba wziąć łyżkę i zrobić nią wir w wodzie. 

Kolejny krok to delikatne wlanie jednego jajka. Następnie można przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty. Ostatni etap to wyjęcie gotowego jajka łyżką cedzakową. Można je odsączyć na papierowym ręczniku.

Czytaj również:

Jak prawidłowo gotować jajka? Od lat robimy to źle!

Jak gotować jajka, aby dobrze smakowały i łatwo się obierały?

Jak gotować jajka?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy