Brazylijskie pierożki empenadas

wyjątkowo pyszne.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 110 ml + 2 łyżki mleka
  • Pół łyżeczki soli
  • 90 g sklarowanego  masła
  • 375 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 30 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 100 g mielonej wołowiny
  • Pieprz angielski
  •  Słodka papryka
  • Pieprz
  • 6 zielonych oliwek

Przygotowanie:

110 ml mleka posolić i podgrzać. Schłodzone sklarowane masło pokroić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wyrobić ze sklarowanym masłem. Wlać mleko, wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce. Jajko ugotować na twardo, obrać. Przygotowane składniki wymieszać, rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać boczek i mięso mielone, smażyć 4 minuty. Doprawić pieprzem angielskim, papryką, solą i pieprzem. Jajko i oliwki posiekać. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką powierzchni. Z ciasta wycinać krążki o średnicy 15 cm. Na każdy krążek nakładać 2 łyżki nadzienia. Żółtko zmieszać z mlekiem, posmarować brzegi ciasta, sklejać pierogi.

Pierogi posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem i zapiekać 20 minut w rozgrzanym do 200 st. C piekarnika. Można podawać na zimno lub na ciepło.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas