Brazylijskie pierożki empenadas
wyjątkowo pyszne.
Składniki:
- 110 ml + 2 łyżki mleka
- Pół łyżeczki soli
- 90 g sklarowanego masła
- 375 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki rodzynek
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 30 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- 100 g mielonej wołowiny
- Pieprz angielski
- Słodka papryka
- Pieprz
- 6 zielonych oliwek
Przygotowanie:
110 ml mleka posolić i podgrzać. Schłodzone sklarowane masło pokroić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wyrobić ze sklarowanym masłem. Wlać mleko, wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce. Jajko ugotować na twardo, obrać. Przygotowane składniki wymieszać, rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać boczek i mięso mielone, smażyć 4 minuty. Doprawić pieprzem angielskim, papryką, solą i pieprzem. Jajko i oliwki posiekać. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką powierzchni. Z ciasta wycinać krążki o średnicy 15 cm. Na każdy krążek nakładać 2 łyżki nadzienia. Żółtko zmieszać z mlekiem, posmarować brzegi ciasta, sklejać pierogi.
Pierogi posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem i zapiekać 20 minut w rozgrzanym do 200 st. C piekarnika. Można podawać na zimno lub na ciepło.