Cenniejsze niż miód. Koi nerwy, wzmacnia serce i odporność
Naturalny miód to jeden z najlepszych produktów zaliczanych do super food. Warto jednak wiedzieć, że jeszcze cenniejsze składniki odżywcze zawiera mleczko pszczele. Znajdziemy w nim liczne substancje bioaktywne, które wspierają pracę mózgu i układu nerwowego, zmniejszają ryzyko chorób serca i stymulują układ odpornościowy. Mleczko pszczele jest dobrym rozwiązaniem, gdy czujemy się osłabieni i zestresowani. Poprawia nie tylko samopoczucie, ale też kondycję skóry, włosów i paznokci.

Spis treści:
Mleczko pszczele - naturalny eliksir długowieczności
Mleczko pszczele to substancja produkowana przez pszczoły, która charakteryzuje się wieloma cennymi składnikami odżywczymi. Jest wytwarzane w niewielkich ilościach i stanowi prawdziwy skarb - młode pszczoły są nimi karmione jedynie przez pierwsze 3 dni swojego życia. Tymczasem królowa, która spożywa tylko mleczko, żyje aż 40 razy dłużej niż zwykłe robotnice. Nic dziwnego, że w medycynie naturalnej mleczko pszczele nazywane jest eliksirem długowieczności - wykazuje zbawienny wpływ także na ludzki organizm.
Jak wygląda i smakuje mleczko pszczele?
Mleczko pszczele charakteryzuje się kremowym, lekko perłowym kolorem oraz konsystencją żelu. Z czasem gęstnieje. Ma też lekko cierpki i kwaskowaty smak. Składa się z wody, cukrów, aminokwasów i lipidów. Znajdziemy w nim wiele cennych substancji bioaktywnych, kluczowe witaminy i minerały, m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, E i D, acetylocholinę, kwas deoksyrybonukleinowy, wapń, miedź czy żelazo.

Mleczko pszczele - jak wpływa na organizm?
Mleczko pszczele warto włączyć do diety, gdy zmagamy się z przewlekłym stresem i zmęczeniem. Bardzo dobrze wpływa na przysadkę mózgową, dostarcza energii i pomaga zwalczyć stany depresyjne oraz lękowe. Poprawia też pamięć i koncentrację, ułatwia zasypianie i walkę ze stresem. Mleczko pszczele jest też polecane w profilaktyce chorób serca. Znajdujące się w nim substancje wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają regulować ciśnienie tętnicze. Dzięki temu zmniejszają ryzyko miażdżycy, nadciśnienia i innych poważnych schorzeń serca.
Mleczko pszczele nie bez powodu określane jest także eliksirem długowieczności - zawiera silne przeciwutleniacze, które usuwają z organizmu wolne rodniki, eliminują stany zapalne i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Ten wyjątkowy produkt pszczeli można też stosować zewnętrznie na skórę - odżywia cerę i dodaje jej blasku. Wzmacnia też i regeneruje włosy i paznokcie.
Mleczko pszczele jest też sojusznikiem w walce z infekcjami. Stymuluje układ odpornościowy, wzmacnia cały organizm, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, hamuje rozwój grzybów.
Jak stosować mleczko pszczele?
Świeże mleczko pszczele jest drogie, za 100 g zapłacimy ok. 200 zł. Jednak optymalna dzienna dawka to 1 g, a u dzieci 0,5 g. Można spożywać je bezpośrednio lub dodawać do pożywienia, np. jogurtu lub koktajlu. Dostępne jest również znacznie tańsze mleczko pszczele w postaci suplementu diety.