Obiad dla dwóch osób za 20 zł. Przepisy na szybkie, sycące dania

Anna Czowalla

Makaron z pomidorami to prosty i szybki sposób na pożywny obiad.
Makaron z pomidorami to prosty i szybki sposób na pożywny obiad.Bartosz KrupaEast News

Co można zrobić na obiad za 10 zł?

  • Makaron (np. świderki lub spaghetti): 200 g - ok. 2-2,40 zł;
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym: 150 g - ok. 4-5 zł (puszka w promocji w dyskontach);
  • Przecier pomidorowy: 200 g - ok. 1,60-2,20 zł;
  • Cebula: 1 sztuka (ok. 150 g) - ok. 0,50 - 0,75 zł (cena za kg to ok. 3-4 zł);
  • Czosnek: główka czosnku kosztuje około 2,50-3,50 zł;
  • Olej: butelka oleju 1 l kosztuje ok. 8,50-10 zł;
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia - dostępne w większości kuchni, koszt minimalny;
  • Surówka z kapusty kiszonej: 200 g - ok. 2 zł.
  • Soczewica czerwona - 150 g: od 4,99 zł do 9,19 zł za paczkę 400 g ;
  • Marchew: cena detaliczna: 3,49-4,99 zł/kg, na giełdzie Bronisze: 1,70 - 2,05 zł/kg;
  • Cebula - 150 g: standardowo 4,99 zł/kg; 150 g - 0,75 zł;
  • Czosnek: główka kosztuje 1,59-3,50 zł;
  • Ziemniak: 150 g: w granicach 2-4,99 zł/kg;
  • Bulion warzywny: pakowane kostki - 12 szt.: 5,99 zł.
  • Jajka: średnie ceny detaliczne to 7,98-9,99 zł/10 szt.;
  • Pomidory - 300 g: Cena detaliczna: 4-7 zł/kg na targowiskach; (0,3 kg → 1,20-2,10 zł;
  • Cebula - 100 g: standardowe ceny: 3,5-5 zł/kg → 100 g = 0,35-0,50 zł;
  • Olej: 1 l kosztuje 8,5-10 zł;
  • Chleb - 200 g (4 kromki): bochenek 500 g kosztuje 2,48-2,99 zł.

Ile kosztuje obiad dla dwóch osób?

Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy i marchewki podana w drewnianej misce, udekorowana świeżą natką pietruszki oraz posypana czarnym i białym sezamem, w tle kolejne danie oraz świeża natka pietruszki.
Zupa krem z soczewicy może być smaczną opcją na tani obiad123RF/PICSEL

Jak się najeść za 20 zł? Szybkie przepisy

  • Makaron (np. spaghetti, penne): 250 g
  • Soczewica czerwona: 100 g,
  • Przecier pomidorowy: 200 g,
  • Marchew: 1 duża (150 g),
  • Cebula: 1 sztuka (150 g),
  • Czosnek: 2 ząbki,
  • Olej rzepakowy: 2 łyżki,
  • Przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka),
  • Mrożona mieszanka warzywna (np. marchew, groszek, kukurydza),
  • Kapusta kiszona (surówka): 200 g.
  1. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut, aż zmięknie. Odcedź.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć makaron i gotuj 8-10 minut (al dente). Odcedź.
  3. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przez 2 minuty. Dodaj startą marchew i mrożone warzywa, smaż 5 minut.
  4. Wmieszaj ugotowaną soczewicę i przecier pomidorowy. Dodaj 100 ml wody, przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż smaki się połączą.
  5. Makaron wymieszaj z sosem lub podaj sos na makaronie. Obok serwuj porcję kapusty kiszonej jako surówkę.
Złociste placki ziemniaczane ułożone na białym talerzu, leżącym na kuchennym, pasiastym ręczniku na szarej powierzchni.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków123RF/PICSEL 123RF/PICSEL
  • Ziemniaki: 500 g,
  • Jajko: 1 sztuka,
  • Mąka pszenna: 2 łyżki,
  • Cebula: 1 sztuka,
  • Pieczarki: 300 g,
  • Śmietana 18%,
  • Olej rzepakowy: 3 łyżki,
  • Przyprawy (sól, pieprz, majeranek),
  • Mrożony szpinak (dodatek): 150 g,
  1. Obierz ziemniaki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Nakładaj porcje ciasta (ok. 2 łyżki na placek) i smaż na złoto z obu strony (3-4 minuty na stronę).
  3. Na osobnej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, podsmaż posiekaną cebulę przez 2 minuty. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż 5-7 minut. Wmieszaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj 3 minuty.
  4. Rozmrożony szpinak podsmaż na odrobinie oleju z czosnkiem (opcjonalnie, z zapasów) i szczyptą soli.
  5. Placki podaj z sosem pieczarkowym i porcją szpinaku na boku.
Duża misa z gulaszem pełnym warzyw, ziołami i plasterkami papryki, podana z trzema kromkami chrupiącego pieczywa, obok leżą czerwone cebule oraz talerz z kolejnymi kromkami chleba.
Leczo to tanie i sycące danie.Kamil PiklikiewiczEast News
  • Kiełbasa (np. śląska, podwawelska): 150 g,
  • Papryka czerwona: 1 sztuka (200 g),
  • Pomidory: 2 średnie (300 g),
  • Cebula: 1 sztuka (150 g),
  • Czosnek: 2 ząbki,
  • Ryż: 150 g,
  • Olej rzepakowy: 1 łyżka,
  • Przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra i słodka),
  • Mrożona cukinia lub jedna świeża: 150 g.
  1. W osolonej wodzie ugotuj ryż (ok. 12 minut).
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przez 2 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, smaż 3 minuty.
  3. Wrzuć pokrojoną paprykę, pomidory i mrożoną cukinię. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Duś na średnim ogniu przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Leczo podaj z ugotowanym ryżem lub wymieszaj ryż z warzywami na patelni.

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Sopa de ajoPolsat