Brokułowe kotlety z kukurydzą
Niebanalne kotlety z kaszy i warzyw. Zasmakują nawet zagorzałym miłośnikom mięsa!
Sposób przygotowania:
1. Kaszę przepłucz na sitku ciepłą wodą, osącz. Przesyp do garnka. Zalej 2 szkl. wody. Gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn (ok. 15 minut). Wystudź ją. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na 1 łyżeczce oliwy. Brokuł podziel na różyczki. Gotuj 7 minut w posolonej wodzie. Wyjmij, rozgnieć widelcem.
2. Wystudzoną kaszę wymieszaj z brokułem oraz cebulą. Dodaj jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, kukurydzę oraz wszystkie przyprawy.
3. Z masy uformuj 12 owalnych kotlecików. Obtocz je w mące kukurydzianej. Wkładaj na rozgrzaną dużą patelnię z pozostałą oliwą. Smaż po 3 minuty z każdej strony.
Wersja light
Zmniejsz porcję kaszy do 1/2 szkl. Zamiast reszty kaszy dodaj 20 dag zielonego groszku (mrożonego). Dzięki temu zwiększysz ilość białka, które daje uczucie sytości na dłużej.
Groszek wcześniej wrzuć (bez rozmrażania) na lekko posolony wrzątek i gotuj 5-7 minut. Odcedź go i rozgnieć, tak jak brokuły.
Wersja bez czosnku
Dla niektórych osób z wiekiem czosnek może okazać się zbyt ciężkostrawny.
W takiej sytuacji dobrze jest zastąpić go czosnkiem niedźwiedzim (poza sezonem w wersji suszonej). Jego aromat wzbogaci potrawę tak samo jak tradycyjny. Działa też ochronnie na serce, zwalcza wirusy.
***
#POMAGAMINTERIA
1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>