Brokuły w cieście
Szybka i nieskomplikowana kolacja dla zabieganych. Ten przepis może też sprawić, że osoby nieprzepadające za brokułami przekonają się do nich.

Składniki
- 1 większy brokuł
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 300 ml mleka 3,2 proc.
- sól, pieprz
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
1. Do większej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz, łączymy wszystko razem, aż otrzymamy dość gęstą, jednolitą masę.2. W garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody ze szczyptą soli. Brokuł dzielimy na różyczki, gdy woda się zagotuje, ostrożnie wrzucamy do niej różyczki. Gotujemy 5 min. Przecedzamy.3. Brokułowe różyczki zanurzamy w cieście. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej, posypujemy niewielką ilością soli, by uniknąć pryskania. Na rozgrzanym tłuszczu umieszczamy różyczki w cieście i smażymy kilka minut ze wszystkich stron do zrumienienia.