Brokuły z udkami kurczaka

Smaczne i niskokaloryczne danie.

Potrawę udekoruj listkami bazylii
Potrawę udekoruj listkami bazylii123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 30 dag brokułu
  • mała puszka groszku konserwowego
  • duży por
  • 40 dag małych młodych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • suszona bazylia
  • olej
  • kilka gałązek świeżej bazylii

Przygotowanie:

1 Ziemniaki wyszoruj szczoteczką lub plastikowym druciakiem. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Udka umyj, osusz, ułóż na ziemniakach. Oprósz dokładnie solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną bazylią.

2 Pora oczyść, umyj i pokrój w paski o grubości ok. 2 cm. Brokuła oczyść, podziel na różyczki. Na mięsie ułóż kawałki pora oraz różyczki brokuła. Wierzch posyp groszkiem konserwowym oraz wiórkami masła. Jeszcze raz oprósz przyprawami. Połóż kilka listków świeżej bazylii.

3 Podlej przygotowane składniki niewielką ilością wody. Nakryj naczynie i wstaw do piekarnika. Zapiekaj godzinę w 180°C. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso i warzywa pięknie się zrumieniły. Przed podaniem udekoruj potrawę listkami bazylii.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas