Brokuły z udkami kurczaka
Smaczne i niskokaloryczne danie.
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 30 dag brokułu
- mała puszka groszku konserwowego
- duży por
- 40 dag małych młodych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- suszona bazylia
- olej
- kilka gałązek świeżej bazylii
Przygotowanie:
1 Ziemniaki wyszoruj szczoteczką lub plastikowym druciakiem. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Udka umyj, osusz, ułóż na ziemniakach. Oprósz dokładnie solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną bazylią.
2 Pora oczyść, umyj i pokrój w paski o grubości ok. 2 cm. Brokuła oczyść, podziel na różyczki. Na mięsie ułóż kawałki pora oraz różyczki brokuła. Wierzch posyp groszkiem konserwowym oraz wiórkami masła. Jeszcze raz oprósz przyprawami. Połóż kilka listków świeżej bazylii.
3 Podlej przygotowane składniki niewielką ilością wody. Nakryj naczynie i wstaw do piekarnika. Zapiekaj godzinę w 180°C. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso i warzywa pięknie się zrumieniły. Przed podaniem udekoruj potrawę listkami bazylii.