Brownie bez proszku do pieczenia
Idealne dla tych amatorów słodkości, którzy mają wrażliwy żołądek

Składniki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) + tabliczka na polewę
- kostka masła (ok. 200 g)
- 100 g mąki pszennej
- 200 g cukru (warto użyć trzcinowego, jest zdrowszy niż biały, lub ksylitolu – cukru brzozowego)
- 4 jajka
- opcjonalnie: garść grubo pokrojonych orzechów lub migdałów
- dowolna dekoracja, np. lody
Sposób przygotowania
1. Czekoladę połam i stop w gorącej kąpieli wodnej (stawiając miseczkę z czekoladą nad rondelkiem z gotującą się wodą). Dodaj pokrojone masło, stop razem. 2. W drugiej misce ubij mikserem mąkę z cukrem i jajkami do połączenia się składników. Do zmiksowanej masy wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem, ewentualnie wrzuć dodatki (np. orzechy) i wymieszaj. 3. Następnie przelej masę brownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć najwyżej 3-4 cm wysokości.4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC i piecz ok. 20 minut (nie za długo, ponieważ ciasto nie może być za suche). Po upieczeniu i ostudzeniu pokrój na kwadraty. Podaj z polewą z gorzkiej czekolady oraz np. z lodami (możesz też zrobić wersję udekorowaną owocami)