Brukselka - zdrowie na talerzu

Ma wielu zwolenników, chociaż niektórych trudno do niej przekonać. Brukselka - bogata w błonnik i składniki mineralne, może być podstawą dla wielu inspirujących dań. Połączona z innym sezonowym warzywem - dynią - zaskoczy nas swym smakiem.

Brukselka to bogate źródło witamin A, C, E, K oraz wszystkich z grupy B
Brukselka to bogate źródło witamin A, C, E, K oraz wszystkich z grupy B123RF/PICSEL

Brukselka to warzywo pełne cennych składników. Jest przede wszystkim źródłem wielu witamin: A, C, E, K oraz wszystkich z grupy B. Ponadto zawiera minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan oraz potas. Jedzenie brukselki wpłynie na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Brukselka wspomoże nas także w diecie odchudzającej, gdyż zawarty w niej błonnik daje poczucie sytości. Wprowadzenie brukselki do diety działa także detoksykująco: zawiera ona bowiem siarkę, witaminę K oraz kwasy omega-3, które skutecznie likwidują stany zapalne. Kiedy chcesz oczyścić swój organizm, to wprowadź do swoich posiłków brukselkę i jedz ją regularnie.

Z brukselki możemy przyrządzić świetną, sezonową sałatkę, z dodatkiem dyni. Do jej przygotowania potrzebne są: 0,5 kg brukselki, 0,5 kg dyni hokkaido, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 buraki, 3 garście rukoli, cytryna, sól i pieprz, kilka kropel przyprawy typu maggi.

Warzywa musimy najpierw upiec. Umyte i wysuszone buraki zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy, aż będą miękkie. Wystudzone obieramy, a następnie kroimy w kostkę.

Dyni hokkaido nie musimy obierać. Usuwamy z niej nasiona, a miąższ kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i solimy. Pieczemy przez ok. 40 minut, do momentu, aż zacznie karmelizować się na brzegach.

W tym czasie płuczemy brukselkę. Odcinamy twarde końcówki, przekrawamy na pół i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy przez 30 minut, aż brukselka się lekko skarmelizuje, w międzyczasie raz mieszając.

Wszystkie warzywa mieszamy w misce z listkami rukoli, kilkoma kroplami przyprawy typu maggi, pieprzem, sokiem z cytryny. W razie konieczności doprawiamy solą do smaku.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas