Bruschetta z burratą, słodko-kwaśne pieczone cykorie i serca selera naciowego
Bruschetta - włoska odkryta kanapka podawana jako przystawka, antipasto albo przekąska - pozwala naprawdę cieszyć się najlepszymi sezonowymi produktami. Moim zdaniem rozpoczęcie przyjęcia od podania frykasów na grzankach to wspaniały pomysł.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przytnij cykorie i przekrój je wzdłuż na pół. Odkrój dolną część selera (10 cm). Górną część zachowaj do innych dań, a wewnętrzne, żółte liście odłóż do dekoracji. Za pomocą obieraczki zetnij spód dolnej części selera i jej łykowate zewnętrzne części, a następnie pokrój ją wzdłuż na kawałki grubości 1 cm. Przełóż seler i cykorię do brytfanny, posyp je igiełkami rozmarynu, polej odrobiną oliwy, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj, żeby oblepiły się dressingiem. Piecz warzywa 25 minut.
Wyjmij brytfannę z piekarnika i postaw ją na dużym ogniu na kuchence. Skrop warzywa sokiem wyciśniętym z pomarańczy, miodem i octem, dolej trochę wody i doprowadź całość do wrzenia. Przemieszaj warzywa, ostrożnie przełóż je do piekarnika i zapiekaj jeszcze ok. 10 minut, aż ładnie się skarmelizują, a płyn wyparuje.
Opiecz chleb, przekrój ząbek czosnku na pół i delikatnie natrzyj nim jedną stronę grzanek. Połóż je na talerzu, skrop oliwą z pierwszego tłoczenia i posyp kawałeczkami burraty. Za pomocą łyżki umieść na wierzchu pieczone warzywa, a całość skrop smakowitym sosem. Udekoruj bruschetty listkami pietruszki i zachowanymi liśćmi selera. Jeśli chcesz, dodaj jeszcze cienkie plasterki chili i podawaj.
W jednej porcji:
kalorie - 342 kcal
tłuszcze - 14,9 g
tłuszcze nasycone - 7,7 g
białka - 12,8 g
węglowodany - 42,1 g
cukier - 20,3 g
sól - 1,7 g
błonnik - 2g
Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku"
Wyd. Insignis Media 2018. Przekład Dorota Malina