Reklama

Reklama

Budyń bez mleka

Zupełnie nowa wersja popularnego deseru, który tradycyjnie przygotowuje się na bazie krowiego mleka. Wegańska, bez laktozy i równie pyszna, co oryginał z dzieciństwa.

Czas przyrządzenia: 10 minut
Składniki dla: 5 osób

Składniki

  • 1 litr napoju sojowego lub owsianego
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • wanilia

Napój, przez niektórych producentów nazywany mlekiem roślinnym, wlej do garnka i powoli zagotuj. Wsyp cukier i mieszaj do jego całkowitego rozpuszczenia. Dodaj nasiona prawdziwej wanilii lub łyżeczkę kupionego ekstraktu.

Partiami wsypuj mąkę, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze przez kilka minut i odstaw. Budyń równie dobrze smakuje na gorąco, jak i prosto z lodówki.

Jeśli masz ochotę na wersję czekoladową – zamiast wanilii dodaj kilka łyżeczek kakao. Zwróć również uwagę, czy napój roślinny nie jest już posłodzony. Wtedy zmniejsz ilość cukru, który dodajesz.

***

Reklama

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje