Budyń bez mleka

Aktualizacja

Budyń bez mleka to zupełnie nowa wersja popularnego deseru. Wegańska, bez laktozy i równie pyszna, co oryginał z dzieciństwa. Budyń bez mleka skradnie twoje serce.

Budyń bez mleka ma aksamitną konsystencję i waniliowy aromat
Budyń bez mleka ma aksamitną konsystencję i waniliowy aromat123RF/PICSEL

Budyń bez mleka - przygotowanie

Napój, przez niektórych producentów nazywany mlekiem roślinnym, wlej do garnka i powoli zagotuj. Wsyp cukier i mieszaj do jego całkowitego rozpuszczenia. Dodaj nasiona prawdziwej wanilii lub łyżeczkę kupionego ekstraktu.

Partiami wsypuj mąkę, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze przez kilka minut i odstaw. Budyń równie dobrze smakuje na gorąco, jak i prosto z lodówki.

Jeśli masz ochotę na wersję czekoladową – zamiast wanilii dodaj kilka łyżeczek kakao. Zwróć również uwagę, czy napój roślinny nie jest już posłodzony. Wtedy zmniejsz ilość cukru, który dodajesz.

Sprawdź inna przepisy na słodkości:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Domowa czekolada z bakaliamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas