Budyń po angielsku

Budyń po angielsku wygląda jak ciasto czekoladowe. Smakuje kremowo i delikatnie - to deser jakiemu nie można się oprzeć.

Deser, któremu nie sposób się oprzeć.
Deser, któremu nie sposób się oprzeć. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 15 dag masła
  • 1 filiżanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 filiżanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 filiżanka kandyzowanych owoców
  • ½ filiżanki rodzynek
  • filiżanka orzechów włoskich
  • ½ filiżanki kandyzowanych wiśni w kawałkach

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier oraz 4 jajka i dokładnie wszystko mieszamy.

Osobno mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kandyzowane owoce (łącznie z wiśniami), rodzynki i orzechy.

Następnie łączymy wszystko i dobrze mieszamy. Całość dajemy do podłużnej brytfanki i wkładamy na 80 minut do średnio rozgrzanego pieca. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas