Budyń po angielsku
Budyń po angielsku wygląda jak ciasto czekoladowe. Smakuje kremowo i delikatnie - to deser jakiemu nie można się oprzeć.
Składniki:
- 15 dag masła
- 1 filiżanka cukru
- 4 jajka
- 2 filiżanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 filiżanka kandyzowanych owoców
- ½ filiżanki rodzynek
- filiżanka orzechów włoskich
- ½ filiżanki kandyzowanych wiśni w kawałkach
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier oraz 4 jajka i dokładnie wszystko mieszamy.
Osobno mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kandyzowane owoce (łącznie z wiśniami), rodzynki i orzechy.
Następnie łączymy wszystko i dobrze mieszamy. Całość dajemy do podłużnej brytfanki i wkładamy na 80 minut do średnio rozgrzanego pieca. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.