Budyniowe ślimaki
Czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal.
1. Cztery całe jajka i jedno żółtko utrzyj na pianę. Partiami dosypuj cukier puder i cały czas dalej ucieraj. Mąkę przesiej z 2 łyżkami kakao. Dodaj do masy jajecznej, wymieszaj.
2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozsmaruj ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Upieczony biszkopt zdejmij z blachy. Gdy lekko przestygnie, usuń pergamin.
3. Płat ciasta ułóż na czystej ściereczce (możesz ją posypać cukrem). Zwiń roladę razem ze ściereczką. Odłóż do całkowitego ostudzenia.
4. Z mleka, proszku (waniliowego lub śmietankowego) oraz cukru kryształu ugotuj gęsty budyń. Odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj do budyniu masło. Utrzyj na gładki krem.
5. Owoce (np. maliny) opłucz, osusz, odszypułkuj. 1-2 sztuki odłóż, resztę pokrój, dodaj do kremu. Biszkopt rozwiń, posmaruj kremem. Ponownie zwiń roladę, odstaw do lodówki do schłodzenia.
6. Roladę pokrój w plasterki. Każdy lekko rozwiń, tworząc ślimaczki. Z odłożonych truskawek wytnij podłużne kawałki. Ich końcówki zamocz w ciemnej polewie czekoladowej. Umieść na końcach biszkoptów, tworząc czułki ślimaków.