Bułeczki cynamonowe
Ponad osiemdziesiąt procent światowej produkcji syropu klonowego pochodzi z Kanady, a 17 grudnia jest tam Narodowym Świętem Syropu Klonowego. To słodkie i świetliste płynne złoto smakuje doskonale zarówno w daniach słodkich, jak i słonych i można je jeść od rana do wieczora.

Składniki
na ciasto
- 250 ml pełnotłustego mleka
- 3 łyżki masła
- 440 g mąki
- 100 g cukru
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
na nadzienie
- 150 g brązowego cukru
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 60 g miękkiego masła
na glazurę
- 120 g serka kremowego w temperaturze pokojowej
- 130 g cukru pudru
- 60 g miękkiego masła
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
CiastoDelikatnie podgrzewaj mleko z masłem, tak by masło się roztopiło, ale mikstura była letnia. Całość wlej do misy elektrycznego miksera wyposażonego w łopatkę do wyrabiania ciasta. Dodaj ¼ mąki, cukier, jajka, drożdże i sól. Wyrabiaj na wolnych obrotach przez 3 minuty. Dodaj resztę mąki i wyrabiaj tak długo, aż mąka całkowicie się wchłonie. Ciasto ma być dość klejące. W razie potrzeby dołóż jeszcze trochę mąki.Przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj, powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią plastikową. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyjmij ciasto i przełóż raz jeszcze na stolnicę. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 × 25 centymetrów.NadzieniePosmaruj ciasto masłem, zachowując nieposmarowany 1 centymetr od brzegu. Wymieszaj cynamon z cukrem i równomiernie posyp ciasto. Zaczynają cod dłuższego końca, zwiń ciasto w rulon. Ułóż tak, by "szew" znalazł się na dole i pokrój w poprzek na 18 równych kawałków. Natłuść dwie blachy do pieczenia i rozłóż na nich bułeczki. Przykryj przezroczystą folią. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do czasu, kiedy bułeczki podwoją swoją objętość - na około 40 minut. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Piecz bułeczki na środkowej półce przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Zdejmij z blachy i poczekaj, aż wystygną.GlazuraSerek, cukier puder, masło i ekstrakt waniliowy utrzyj mikserem na gładką masę. Posmaruj nią wystudzone bułeczki.Podawaj ciepłe albo w temperaturze pokojowej.Przepis pochodzi z książki "Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis. To pięknie wydana książka kucharska dla dzieci, a w niej - mnóstwo przepisów na nietypowe dania.
