Bułeczki drożdżowe w kształcie piesków

Składniki
- na 12 sztuk
- 50 dag mąki chlebowej
- 5 dag świeżych drożdży
- ok. 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do grilla
- sól
- 3 łyżki rozpuszczonej i przestudzonej margaryny
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- czarne oliwki oraz kminek do dekoracji
1. Z wody, drożdży, cukru i 3-4 łyżek mąki przygotowuję zaczyn. Odstawiam go do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypuję do miski. Dodaję sól, przyprawę do grilla, margarynę i zaczyn. Całość wyrabiam ok. 15 minut. Ciasto odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. 2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formuję z niego wałek. Kroję go na 12 plasterków i formuję bułeczki. Układam je na blasze wyłożonej pergaminem. Nożem nacinam z obu stron uszy. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Z kawałków oliwek robię noski i oczy piesków, dodatkowo dekoruję kminkiem. Piekę ok. 30 min w temp. 180˚C.