Bułeczki z owocami
Tworzą zgrany duet, wprost stworzony na pyszny podwieczorek.

Kółeczka z jabłkami
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 5 dag drożdży
- szklanka mleka
- 3 jajka
- 6 dag roztopionego masła
- 6 łyżek cukru
- 5 jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier do posypania
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Mąkę połącz z drożdżami, dodaj mleko, 2 jajka, cukier. Zagnieć. Wlej roztopione masło, wyrób. Przykryj i odstaw na godzinę. Jabłka pokrój, wsyp 2 łyżki cukru i odrobinę wody. Duś pod przykryciem. Dodaj cynamon, wymieszaj. 2. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż jabłka i zwiń w roladę. Pokrój ją na plastry i układaj na blasze. Odstaw na 30 minut. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem. Piecz 20 minut w temp. 190 st. C. Posyp cukrem.

Francuskie z porzeczkami
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
- 25 dag czerwonych porzeczek
- 2 brzoskwinie
- 2 łyżeczki cukru
- cukier puder do posypania
1. Owoce umyj, porzeczki osącz, brzoskwinie obierz ze skórki i pokrój na plastry. Wymieszaj z cukrem. Ciasto rozwiń i podziel na 12 prostokątów. Na połowie każdego z nich ułóż owoce: 2 plastry brzoskwini i 2 łyżeczki porzeczek. Drugą połowę ciasta ponacinaj nożem, nie rozcinając go na całej długości. Przykryj nim owoce i zlep brzegi. 2. Jajko roztrzep widelcem i posmaruj wierzch ciastek. Piecz 20 minut w temp. 200°C, aż się zrumienią. Wyjmij, wystudź i posyp cukrem pudrem.