Naciśnij, zanim kupisz. Tak wybierzesz "bezpieczną" cukinię

Smak dobrej cukinii powinien być delikatnie słodkawy, z subtelnym, niemal neutralnym aromatem
Smak dobrej cukinii powinien być delikatnie słodkawy, z subtelnym, niemal neutralnym aromatem 123RF/PICSEL

Jak rozpoznać dobrą, zdrową cukinię? Zanim kupisz, sprawdź

Zdrowa cukinia wyróżnia się lśniącą, gładką skórką w jednolitym odcieniu zieleni, czasem z delikatnymi żółtymi akcentami 123RF/PICSEL

Kiedy cukinia nie nadaje się do jedzenia?

  • pleśń,
  • śluzowata powierzchnia,
  • ciemne plamy,
  • zwiotczała struktura,
  • nieprzyjemny, fermentacyjny zapach.

Czy cukinia jest toksyczna?

Zobacz również:

    Problem pojawia się w przypadku cukinii pochodzących z niekontrolowanych źródełKaterina.Kubatina [kubatina.com]123RF/PICSEL

    Jakie są objawy zatrucia cukinią?

    • biegunkę,
    • zawroty głowy,
    • przyspieszone tętno,
    • wymioty,
    • bóle brzucha,
    • odwodnienie,
    • hipotensję, czyli bardzo niskie ciśnienie, co w skrajnych przypadkach wymagało hospitalizacji.

    Kiedy nie należy jeść cukinii? Kto nie powinien jej jeść?

    Zobacz również:

    Brud i brak higieny, a “papier toaletowy jest luksusem”. Indie, których się nie zapominaInteria plINTERIA.PL