Bułeczki z parówkami i niespodzianką
Ogórki kiszone lub konserwowe pokrój w plasterki.
Składniki dla 4 osób:
- 4 bułki do hot dogów
- 4 parówki drobiowe lub z szynki wieprzowej
- cebula
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- 2 łyżki musztardy
- ketchup
- 2 łyżki kapusty kiszonej czerwonej
- prażona cebulka do posypania
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ogórki kiszone lub konserwowe pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Bułki do hot -dogów ostrożnie nadkrój tak, by zmieściła się do środka parówka (pamiętaj, by nie rozkrajać bułek do końca). Na patelni do grillowania rozgrzej olej i podsmaż parówki na rumiano.
2. Włóż delikatnie parówki do bułek i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C. Piecz przez chwilę, aż bułki zmiękną, ale nie staną się zbyt chrupkie. Gorące hot dogi posmaruj musztardą, dodaj pokrojonego ogórka i cebulę oraz kapustę kiszoną i cebulkę prażoną. Na koniec dodaj ketchup. Podawaj jeszcze gorące.
Czas przygotowania: ok. 40 minut