Bułgarskie faszerowańce
Pomidory umyj, wytrzyj do sucha, odetnij wierzchy.
Składniki na 6 porcji:
- 6 dużych pomidorów
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- 1 mała cukinia
- 40 dag mieszanego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 20 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka musztardy miodowej
- ziołowa przyprawa do mięsa mielonego
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha, odetnij wierzchy. Ostrożnie wydrąż środki, uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek pomidorów. Wydrążone warzywa lekko posól w środku. Postaw odwrócone do góry dnem na kratce kuchennej. Poczekaj, aż ociekną z soku.
2. Cebulkę obierz, posiekaj. Cukinię oczyść, umyj, odetnij końce, resztę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj cukinię. Smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia. Kiedy warzywa przestygną, do- Bułgarskie faszerowańce 6 porcji 30 min ok. 35 min daj je do mielonego mięsa. Wbij jajko. Dołóż orzechy. Masę przypraw musztardą oraz solą, pieprzem i ziołową przyprawą do mielonego mięsa. Wyrób. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosyp trochę bułki tartej albo startego parmezanu.
3. Pomidory napełnij mięsnym farszem. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Przykryj odkrojonymi wierzchami. Polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 35 minut. Gotowe pomidory udekoruj natką. Podawaj np. z wiejskim chlebem.