Bulletproof coffee i inne. Najciekawsze rodzaje kawy
Odkąd wynaleziono kawę, miliony ludzi na świecie zachwycają się tym aromatycznym napojem z ziaren kawowca. Dzięki zawartości kofeiny, która pobudza organizm, kawa stała się jednym z najpopularniejszych naparów. Oprócz klasycznego espresso bez dodatków powstało wiele kombinacji kawy z przeróżnymi składnikami, podkręcającymi smak, aromat i właściwości napoju. Kawa może stać się prawdziwą przyjemnością dla podniebienia i być nie tylko porannym zastrzykiem energii, ale też pysznym deserem. Niektóre rozgrzewają, inne orzeźwiają, a jeszcze inne mogą pomóc zrzucić zbędne kilogramy. Poznaj najciekawsze rodzaje kawy.
Fenomen kawy
Kawa to napój opracowany na Półwyspie Arabskim z palonych ziaren kawowca, które z kolei odkryte zostały w Etiopii. Nasiona te zawierają kofeinę, związek działający pobudzająco, poprawiający koncentrację i lepsze myślenie. Mimo że są to krótkotrwałe efekty, kawa stała się bardzo popularną używką w krajach arabskich, a na przestrzeni wieków została rozpowszechniona na całym świecie. Smakosze cenią ją za wyrazisty smak i aromat, które mogą różnić się ze względu na pochodzenie ziaren, proces ich prażenia oraz zastosowane dodatki. Jedni wolą intensywny, gorzkawy smak kawy, inni preferują łagodne rodzaje z dodatkiem mleka, cukru lub różnych przypraw. Oprócz popularnego espresso, cappuccino, czy latte istnieje wiele wariantów tego energetycznego napoju.
Kuloodporna kawa – bulletproof coffee
Jednym z najciekawszych rodzajów kawy jest bulletproof coffee, czy tzw. kawa kuloodporna. Co kryje się pod tą nieco wybuchową nazwą? Jest to napój ze stuprocentowej arabiki z dodatkiem masła i tłuszczu MCT (najczęściej oleju kokosowego). Tak sporządzona kawa jest świetnym zastrzykiem energii, poprawiającym koncentrację i sycącym na długi czas. Bulletproof coffe pomoże zrzucić zbędne kilogramy i zwiększyć wydajność podczas treningów. Tym samym zyskuje coraz więcej zwolenników wśród osób dbających o sylwetkę.
Dyniowa kawa latte – pumpkin space latte
Jeśli z kolei ktoś poszukuje pysznego napoju kawowego, który osłodzi i rozgrzeje w jesienne lub zimowe dni, to warto sięgnąć po pumpkin space latte. Jest to kawa z dodatkiem musu lub syropu dyniowego, korzennych przypraw i spienionym mlekiem. Można uwieńczyć ją śmietanką kremówką i posypać przyprawą do piernika, cynamonem lub innym ulubionym dodatkiem. Do syropu lub musu z dyni można dodać cynamon, mielone goździki, ekstrakt waniliowy, gałkę muszkatołową, czy też starty imbir. To właśnie dzięki nim kawa dyniowa doskonale rozgrzeje i pobudzi kubki smakowe. Będzie świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Może być podawana na ciepło lub w formie mrożonej.
Marocchino
Na zainteresowanie zasługuje również marocchino – przepyszny rodzaj kawy pochodzący z włoskiego Mediolanu. Jest on tam bardzo powszechny i uchodzi za wykwintny, deserowy napój. Jego nazwa to włoskie słowo oznaczające Marokańczyka. Jest to nawiązanie do brązowego koloru kawy, który jest zbliżony do koloru marokańskiej skóry używanej do produkcji opasek. Marocchino to połączenie tradycyjnego, intensywnego espresso z dużą ilością czekolady i niewielką dawką ubitego mleka. Posypkę stanowi kakao. Na wierzch można dodać bitą śmietanę i wiórki czekoladowe. Taka słodka przyjemność bardzo mocno pobudzi i nasyci na długi czas.
Café bombón
Miłośnikom słodkości polecić można również hiszpańską café bombón, wariację najpopularniejszej kawy w Hiszpanii – café cortado. Ta druga to klasyczne espresso z niewielką ilością mleka, natomiast café bombón zamiast zwykłego zawiera słodzone mleko skondensowane. Jest ono wlewane na spód szklanki, a dzięki swojej gęstości nie miesza się z kawą, przez co uzyskuje się efekt wyrazistych warstw. Jest to bardzo słodki napój, dlatego można dodać trochę ciepłego mleka.
Kawa irlandzka – irish coffee
Dla rozgrzania i pobudzenia można także napić się pysznej irlandzkiej kawy – irish coffee. Właściwości rozgrzewające zawdzięcza dodatkowi irlandzkiej whiskey. Oprócz niej dosypuje się również odrobinę cukru trzcinowego i dekoruje bitą śmietaną. Taka kompozycja zyskała popularność nie tylko w Irlandii, ale i na całym świecie, gdzie spotkać można jej różne odmiany, np. scottish coffee (z dodatkiem szkockiej whiskey), french coffee (z dodatkiem koniaku lub brandy), czy też spanish coffee (z dodatkiem cherry).