Buraczki na ciepło (po 2. roku)

Ich spożycie zwiększa naszą odporność, odkwaszają organizm, są źródłem wapnia, potasu, fosforu, żelaza, magnezu, kobaltu, a także witamin. Czerwone buraki polecane są szczególnie osobom będących na diecie. Nie lekceważmy więc ich właściwości zdrowotnych - niech na stałe zagoszczą w naszej kuchni.

Czerwone buraki mają właściwości oczyszczające krew.
Czerwone buraki mają właściwości oczyszczające krew. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2-3 łyżki tartych buraków (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta koperku
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej 2-3 łyżki wrzątku, włóż buraczki i ugotuj je. Następnie dodaj do warzyw oliwę z oliwek i mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.

Duś jarzynkę tak długo, aż będzie miękka. Jeśli dziecko może jeść owoce cytrusowe, zakwaś buraczki kilkoma kroplami soku z cytryny.

Tuż przed podaniem brzdącowi posyp jarzynkę szczyptą posiekanego koperku.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas