Buraczki na ciepło (po 2. roku)
Ich spożycie zwiększa naszą odporność, odkwaszają organizm, są źródłem wapnia, potasu, fosforu, żelaza, magnezu, kobaltu, a także witamin. Czerwone buraki polecane są szczególnie osobom będących na diecie. Nie lekceważmy więc ich właściwości zdrowotnych - niech na stałe zagoszczą w naszej kuchni.
Składniki:
- 2-3 łyżki tartych buraków (mogą być mrożone)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki
- szczypta koperku
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej 2-3 łyżki wrzątku, włóż buraczki i ugotuj je. Następnie dodaj do warzyw oliwę z oliwek i mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
Duś jarzynkę tak długo, aż będzie miękka. Jeśli dziecko może jeść owoce cytrusowe, zakwaś buraczki kilkoma kroplami soku z cytryny.
Tuż przed podaniem brzdącowi posyp jarzynkę szczyptą posiekanego koperku.