Sezon na bób czas start! 4 proste i pyszne dania, które warto zrobić
Nadchodzi idealny moment, żeby znów przypomnieć sobie, jak bardzo lubimy bób. Świeży, lekko słodkawy, pełen białka i smaku — świetny nie tylko jako przekąska z masłem i solą. Gotowy bób można wrzucić do sałatek, past, makaronów i zaskakująco dobrze sprawdza się nawet na śniadanie

Spis treści:
Makaron z bobem, cytryną i parmezanem
Składniki (na 2 porcje):
• 200 g makaronu (najlepiej tagliatelle, spaghetti lub penne)
• 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
• 1 ząbek czosnku
• sok i skórka z połowy cytryny
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• starty parmezan (według uznania)
• świeżo mielony pieprz, sól
• opcjonalnie: odrobina masła do wykończenia
Wykonanie:
Ugotuj makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty czosnek i chwilę podsmaż. Dorzuć bób, lekko rozgnieć część ziaren, żeby puściły kremową konsystencję. Dodaj odrobinę wody z makaronu, sok i skórkę z cytryny. Wrzuć makaron, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj starty parmezan i ewentualnie łyżeczkę masła.
Śniadaniowa grzanka z bobem, jajkiem i ziołami
Składniki (na 1 porcję):
• kromka dobrego chleba (np. razowego lub żytniego na zakwasie)
• ½ szklanki ugotowanego bobu
• 1 jajko (na miękko, sadzone albo w koszulce)
• łyżka twarożku lub serka typu ricotta
• łyżeczka oliwy
• sól, pieprz, świeże zioła (np. mięta, pietruszka, koperek)
Wykonanie:
Na grzance rozsmaruj serek, ułóż ugotowany bób (możesz go delikatnie rozgnieść widelcem), skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu połóż jajko i posyp świeżymi ziołami. Najlepsze w ciepły poranek z kubkiem kawy i chwilą ciszy przed startem dnia.

Sałatka z bobem, fetą i ogórkiem
Składniki (na 2 porcje):
• 1 szklanka ugotowanego bobu
• ½ ogórka zielonego
• garść rukoli lub miksu sałat
• 100 g sera feta
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sok z ½ cytryny
• sól, pieprz, świeża mięta lub koperek
Wykonanie:
Ogórka pokrój w cienkie plasterki, fetę w kostkę. Wszystko wymieszaj z bobem i sałatą. Skrop oliwą i cytryną, dopraw ziołami. Najlepsza lekko schłodzona. Możesz też dorzucić kilka grzanek albo jajko na twardo, jeśli chcesz bardziej sycącej wersji.
Pasta z bobu i fety do kanapek (albo jako dip)
Składniki:
• 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
• 70 g sera feta
• 1 łyżka oliwy
• sok z ½ cytryny
• 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
• pieprz, mięta lub pietruszka
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę (jeśli chcesz, żeby była bardziej kremowa - dodaj odrobinę wody lub jogurtu). Przechowuj w lodówce do 3 dni. Smakuje najlepiej z chrupiącą bagietką lub warzywami pokrojonymi w słupki.
Pulpeciki z bobu i koperku (wegetariańskie)
Składniki (na ok. 10 sztuk):
• 1,5 szklanki ugotowanego i obranego bobu
• 1 jajko
• 2 łyżki bułki tartej (lub więcej do konsystencji)
• 1 mały ząbek czosnku
• posiekany koperek
• sól, pieprz, szczypta kuminu lub papryki
• olej do smażenia
Wykonanie:
Zblenduj bób z czosnkiem i jajkiem na pastę. Dodaj bułkę tartą i koperek, dopraw. Masa powinna być dość gęsta - jeśli za rzadka, dodaj więcej bułki. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je lekko i usmaż na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste. Podawaj z jogurtem naturalnym, tzatzikami albo w bułce jako warzywny "kotlet".
Jak gotować bób, żeby był idealny?
Zasada jest prosta: wrzuć bób do wrzątku, lekko osolonego, gotuj 5-7 minut (młody krócej), a potem od razu przelej zimną wodą. Dzięki temu będzie jędrny i nie zrobi się mączysty. A jeśli nie lubisz skórek, obierz go po lekkim ostudzeniu.