Reklama

Reklama

Burger wypełniony rwaną wieprzowiną

Wnętrze burgera? Zwykle jego zawartość jest dość przewidywalna. A co powiesz na burgera pulled pork, z mięsem, które dosłownie rozpływa się w ustach? Z miejsca awansuje na jedno z twoich ulubionych dań.

Słynna mięsna potrawa pulled pork oznacza rwaną, szarpaną, a nawet "wyczesaną" wieprzowinę. Jest pysznie, ale jej przygotowanie wymaga nie lada cierpliwości. Dobra wiadomość jest taka, że danie właściwie robi się samo. Czas trzeba zainwestować w... czekanie - mięso ma się długo marynować i odpowiednio długo piec (w niskiej temperaturze).

Reklama

Rwana wieprzowina to danie charakterystyczne dla kuchni amerykańskiego Południa, gdzie przyrządza się je w wielu różnych odsłonach, a każda tamtejsza gospodyni domowa ma swój sposób na nadanie mu niepowtarzalnego smaku i zazdrośnie strzeże tej tajemnicy.

Wieprzowina pulled pork

Składniki

  • 1,5 kg wieprzowiny (łopatka wieprzowa)
  • 2 łyżki musztardy
  • 200 g ketchupu (jak najlepszej jakości)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
  • 1 łyżeczka cukru

Suche składniki łączymy w misce z ketchupem, koncentratem i dodatkiem musztardy, mieszamy wszystko dokładnie. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym lub w szklanej, większej misce, nakrywamy od góry folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Mięso powinno chłodzić się (jednocześnie marynując się) ok. 18-20 godzin.

Po upływie tego czasu wyjmujemy zamarynowane mięso z lodówki, usuwamy "starą" folię i przykrywamy nowym kawałkiem folii aluminiowej. Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni, mięso w naczyniu żaroodpornym pieczemy przez osiem godzin w tej temperaturze. 

Po upływie ośmiu godzin zwiększamy temperaturę pieczenia do 130 stopni, usuwamy folię i pieczemy jeszcze dwie godziny. Co pół godziny ostrożnie otwieramy piekarnik i odwracamy mięso, by piekło się równomiernie. Po upieczeniu zostawiamy je jeszcze ok. 20 minut w piekarniku (drzwiczki otwieramy). Następnie przekładamy mięso na talerze i szarpiemy widelcem, by zaczęło się rozwarstwiać.

Burgery z pulled pork

Składniki

  • bułki hamburgerowe (najlepiej domowe)
  • karmelizowana cebula (może być też świeża)
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1 pomidor
  • ciepłe mięso pulled pork
  • sos pomidorowy lub ketchup
  • kilka plasterków żółtego sera

Bułki przecinamy na pół. Układamy na spodzie bułek po 3-4 łyżki ciepłego mięsa, cebulę, plasterki ogórków i pomidorów oraz po plastrze sera. Dodajemy ketchup lub sos, nakrywamy górą bułki.

Domowe bułki hamburgerowe

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka 3,2 proc. (w temp. pokojowej)
  • 100 ml letniej, przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 czubata łyżka masła

Do większej miski przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, dodajemy mleko, wodę, suche drożdże, łyżkę cukru i łyżkę masła. Całość starannie łączymy. Ze składników zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie "odchodzić od ręki".

Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, zostawiamy ją w misce i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy na godzinę, do wyrośnięcia.


Z gotowego ciasta odrywamy kawałki (6-7), tworzymy z nich lekko spłaszczone kuleczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zakrywamy ściereczką i ponownie odczekujemy godzinę.

Pieczemy przez 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje