W ten sposób "rozruszasz" leniwe jelita. Wsyp łyżkę do wody i pij
Uczucie ciężkości, problemy z wypróżnianiem, dyskomfort w podbrzuszu. Coraz więcej osób zmaga się z problemami jelitowymi wynikającymi z niewłaściwej diety, niedostatecznej podaży wspomagających układ pokarmowy substancji czy związanych po prostu z wiekiem "spowolnień". Na szczęście istnieją domowe sposoby, by metabolizm i perystaltyka przyspieszyły.

Perystaltyka jelit - czym jest i dlaczego jest kluczowa dla komfortu
Perystaltyka jelit to, najprościej ujmując, ruchy mięśniowo-nerwowe, które przy wsparciu enzymów przesuwają treści pokarmowe wzdłuż jelit aż do końcowego odcinka, w którym możemy pozbyć się niestrawionych i niepotrzebnych resztek pokarmowych wypróżniając się.
Zarówno zbyt szybka, jak i zbyt wolna perystaltyka jelit może stanowić problem, bowiem w pierwszym przypadku organizm nie zdąży przyswoić wszystkich niezbędnych witamin i składników odżywczych, a w drugim odczuwać będziemy ciężkość i dyskomfort. W związku z tym, że w jelitach przebiega szereg procesów kluczowych dla naszego zdrowia, samopoczucia i odporności, ważne jest, by ruchy perystaltyczne przebiegały w odpowiedni i zrównoważony sposób.
Skąd biorą się problemy z perystaltyką?
Przyspieszona jak i leniwa perystaltyka może być wynikiem wielu czynników:
- siedzący, mało aktywny tryb życia,
- nieodpowiednia dieta,
- brak dostatecznego nawadniania się,
- stres,
- czynniki chorobowe.
Zdecydowanie częściej słyszy się o niedostatecznie częstym wypróżnianiu się, częstej zgadze, odbijaniu, uczuciu ciężkości, bólach brzucha i podbrzusza i uczuciu pełności niezależnie od posiłku. Większość tych dolegliwości da się zmienić wprowadzeniem do codziennej rutyny większej ilości ruchu w postaci choćby spacerów, zmianach w diecie takich jak rezygnacja z przetworzonej żywności i większej podaży błonnika i wody. Ale niestety nie zawsze to wystarczy.
Zamiast wyszukiwać suplementy diety, warto postawić na naturalne napoje przyrządzane w domu, które uaktywnią ruchy perystaltyczne i pozwolą na pozbycie się uciążliwych dolegliwości domowym sposobem.
Trzy domowe mikstury, dzięki którym pobudzisz jelita do pracy
Dzięki wykorzystaniu naturalnych produktów o właściwościach wspomagających jelita, szybko "zachęcisz" je do pracy i wesprzesz naturalne procesy, dzięki czemu uczucie ciężkości zniknie, wypróżnienia wrócą do normy, a dyskomfort stanie się jedynie przykrym wspomnieniem. Każda z trzech propozycji świetnie zadziała na "leniwe" jelita.
Chia na rozruch jelit
Nasiona chia znane są ze swoich właściwości oczyszczających jelita ze złogów i przyspieszających metabolizm. Oprócz tego dostarczą organizmowi niezbędnych witamin, takich jak:
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B9),
- witamina C, A, E,
- witaminy D oraz K.

Są bardzo bogate w błonnik, który jest kluczowy w odpowiednim trawieniu i sprawnym przesuwaniu treści pokarmowych. Wystarczy dwie łyżeczki nasion chia zalać szklanką wody i zostawić na pół godziny lub na całą noc i wypić rano przed śniadaniem. Nasiona napęcznieją, zapewnią sytość oraz dadzą "kopa" leniwym jelitom do pracy. Różnicę zauważysz jeszcze tego samego dnia.
Len na podrażnione i wrażliwe jelita
Siemię lniane znane jest ze swoich właściwości ochronnych. "Kisiel", który powstaje po przygotowaniu nasion lnu działa osłonowo na podrażnioną śluzówkę ścian jelit, polecany jest też osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. Dodatkowo ziarenka lnu oczyszczą jelito grube ze złogów, dając uczucie lekkości i poprawiając ruchy kosmków jelitowych. Wystarczy łyżkę lub dwie siemienia lnianego zalać wrzątkiem w ilości ¾ szklanki i odstawić do napęcznienia na dwie godziny, lub całą noc. Przygotowany napój najlepiej spożywać przynajmniej dwa razy dziennie.

Owocowy koktajl na szybszą pracę jelit
Oprócz nasion, właściwości wspomagające perystaltykę jelit i łatwiejsze wypróżnianie mają także owoce, konkretnie: śliwki i kiwi. Warto jeść je na surowo lub przygotować z nich smaczny koktajl. Wystarczy do blendera wrzucić dwie suszone śliwki, jedno obrane kiwi, kilka plastrów ananasa, który również wspiera mikroflorę jelitową oraz dwie obrane figi. Dzięki takiemu połączeniu szybko uzupełnisz błonnik w diecie, wypijesz pełnowartościowy koktajl i przywrócisz równowagę jelitową. Taki koktajl najlepiej wypić między posiłkami.