Burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą

To danie, które możemy przyrządzić w domu i zachwycić nim naszych gości.

Hamburger
Hamburgermateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Wołowinę mieszamy z przyprawami, natką, czosnkiem i żółtkiem. Formujemy cztery duże kotlety po około 200 g.

2.  Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i wkładamy do miski z zimną wodą, zostawiamy na chwilę do namoczenia.

3.  W dużym garnku rozgrzewamy olej do temp. 180-190 st. Wrzucamy frytki partiami i smażymy na złoty kolor. Gotowe frytki przekładamy na talerz wyłożony papierem i solimy.

3.  Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.

4.  Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy burgery na dość dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony. Na każdego burgera kładziemy po 2 plasterki sera i pieczemy w piekarniku aż ser się rozpuści. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki.

5.  Bułki przekrawamy. Na dolnych połowach rozprowadzamy majonez lub sos, wykładamy rukolę, burgera z serem, smarujemy ketchupem. Na górze rozkładamy czerwoną cebulę, pomidora i przykrywamy drugą połówką bułki. Frytki przekładamy do miseczek i podajemy z ketchupem.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas