Reklama

Reklama

Burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą

To danie, które możemy przyrządzić w domu i zachwycić nim naszych gości.

Składniki

  • 800 g mielonego mięsa wołowego np. z antrykotu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku, posiekany drobno
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
  • duża szczypta kuminu
  • duża szczypta kolendry
  • duża szczypta papryki słodkiej
  • 1 żółtko
  • 1 kg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 4 bułki np. kajzerki, bawarskie
  • Ketchup z suszonymi pomidorami
  • czerwona cebula
  • rukola
  • pomidor
  • kilka plastrów ulubionego sera np. chedar, gouda, edam
  • majonez lub inny sos do posmarowania bułki

Sposób przygotowania

1. Wołowinę mieszamy z przyprawami, natką, czosnkiem i żółtkiem. Formujemy cztery duże kotlety po około 200 g.

Reklama

2.  Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i wkładamy do miski z zimną wodą, zostawiamy na chwilę do namoczenia.

3.  W dużym garnku rozgrzewamy olej do temp. 180-190 st. Wrzucamy frytki partiami i smażymy na złoty kolor. Gotowe frytki przekładamy na talerz wyłożony papierem i solimy.

3.  Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.

4.  Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy burgery na dość dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony. Na każdego burgera kładziemy po 2 plasterki sera i pieczemy w piekarniku aż ser się rozpuści. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki.

5.  Bułki przekrawamy. Na dolnych połowach rozprowadzamy majonez lub sos, wykładamy rukolę, burgera z serem, smarujemy ketchupem. Na górze rozkładamy czerwoną cebulę, pomidora i przykrywamy drugą połówką bułki. Frytki przekładamy do miseczek i podajemy z ketchupem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje