Burgery farmerskie z kolendrą

Przygotuj burgery samodzielnie w domu. To dużo zdrowsza opcja!

Składniki - hamburgery

  • 60 dag mielonego mięsa indyka
  • 1 marchewka
  • kawałek cukinii (ok. 15 dag)
  • 1 dymka
  • 5–6 gałązek kolendry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2–3 łyżki oleju

Składniki - dodatki

  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • po kilka listków sałaty masłowej i rukoli
  • po 4 łyżki marynowanych pieczarek i cebulek perłowych
  • 3–4 korniszony
  • po 1/2 szkl. majonezu i jogurtu naturalnego
  • 5 pszennych bułek z ziarnami
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Cukinię umyj, grubo zetrzyj, posól i odłóż na 10 minut. Marchewkę obierz, umyj, grubo zetrzyj. Dymkę oczyść, posiekaj. Kolendrę opłucz, osusz, drobno pokrój. Mięso mielone przełóż do miseczki. Cukinię odciśnij, wraz z kolendrą i resztą warzyw dodaj ją do mięsa. Masę  przypraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Wyrób. Uformuj  z niej 5 owalnych kotletów. Lekko spłaszcz je dłonią. Hamburgery smaż na rozgrzanym oleju po ok. 5 minut z każdej strony. 

2. Czerwoną cebulę obierz, wraz z pomidorami pokrój  w plasterki. Obie sałaty opłucz, osusz. Marynowane cebulki oraz pieczarki i korniszony grubo posiekaj. Pikle wymieszaj  z majonezem i jogurtem. Przygotowany sos tatarski przypraw. Bułki rozetnij. Przełóż sałatą, pomidorami, hamburgerami oraz czerwoną cebulą i sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje