Burgery farmerskie z kolendrą
Przygotuj burgery samodzielnie w domu. To dużo zdrowsza opcja!

Składniki
- hamburgery
- 60 dag mielonego mięsa indyka
- 1 marchewka
- kawałek cukinii (ok. 15 dag)
- 1 dymka
- 5–6 gałązek kolendry
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2–3 łyżki oleju
Składniki
- dodatki
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- po kilka listków sałaty masłowej i rukoli
- po 4 łyżki marynowanych pieczarek i cebulek perłowych
- 3–4 korniszony
- po 1/2 szkl. majonezu i jogurtu naturalnego
- 5 pszennych bułek z ziarnami
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Cukinię umyj, grubo zetrzyj, posól i odłóż na 10 minut. Marchewkę obierz, umyj, grubo zetrzyj. Dymkę oczyść, posiekaj. Kolendrę opłucz, osusz, drobno pokrój. Mięso mielone przełóż do miseczki. Cukinię odciśnij, wraz z kolendrą i resztą warzyw dodaj ją do mięsa. Masę przypraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Wyrób. Uformuj z niej 5 owalnych kotletów. Lekko spłaszcz je dłonią. Hamburgery smaż na rozgrzanym oleju po ok. 5 minut z każdej strony.
2. Czerwoną cebulę obierz, wraz z pomidorami pokrój w plasterki. Obie sałaty opłucz, osusz. Marynowane cebulki oraz pieczarki i korniszony grubo posiekaj. Pikle wymieszaj z majonezem i jogurtem. Przygotowany sos tatarski przypraw. Bułki rozetnij. Przełóż sałatą, pomidorami, hamburgerami oraz czerwoną cebulą i sosem.