Burgery farmerskie z kolendrą
Przygotuj burgery samodzielnie w domu. To dużo zdrowsza opcja!
Sposób przygotowania
1. Cukinię umyj, grubo zetrzyj, posól i odłóż na 10 minut. Marchewkę obierz, umyj, grubo zetrzyj. Dymkę oczyść, posiekaj. Kolendrę opłucz, osusz, drobno pokrój. Mięso mielone przełóż do miseczki. Cukinię odciśnij, wraz z kolendrą i resztą warzyw dodaj ją do mięsa. Masę przypraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Wyrób. Uformuj z niej 5 owalnych kotletów. Lekko spłaszcz je dłonią. Hamburgery smaż na rozgrzanym oleju po ok. 5 minut z każdej strony.
2. Czerwoną cebulę obierz, wraz z pomidorami pokrój w plasterki. Obie sałaty opłucz, osusz. Marynowane cebulki oraz pieczarki i korniszony grubo posiekaj. Pikle wymieszaj z majonezem i jogurtem. Przygotowany sos tatarski przypraw. Bułki rozetnij. Przełóż sałatą, pomidorami, hamburgerami oraz czerwoną cebulą i sosem.