Burgery na pikantnie
Posmakują każdemu!

Składniki
- 1 duża główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- 2 parówki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 5 łyżek mąki pszennej
- 10 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- słodka i ostra
- papryka w proszku
- cząber
- olej do smażenia
- posiekany koperek i grubo mielony czerwony pieprz do posypania
Sposób przygotowania
1. Kapustę oczyść, opłucz, usuń uszkodzone liście i głąb, resztę drobniutko poszatkuj. Lekko posól i odłóż na bok. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Parówki posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Żółty ser grubo zetrzyj. Posoloną kapustę odciśnij. 2. Jajka wbij do dużej miseczki. Dodaj śmietanę oraz mąkę i ser. Dołóż rozdrobnione warzywa i parówki. Masę przypraw na pikantnie solą, pieprzem, słodką i ostra papryką oraz cząbrem. Dobrze ją wyrób. Potem uformuj 6 grubszych burgerów. 3. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane kotlety. Smaż na rumiano po 4-5 minut z każdej strony. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp koperkiem i czerwonym pieprzem. Serwuj z młodymi ziemniaczkami polanymi masłem