Burgery na Święto Zakochanych

Wielkimi krokami zbliżają się walentynki, a wy wciąż zastanawiacie się jak zaplanować ten dzień? Jeśli oboje wolicie jednak zostać w domu i nie powielać corocznych tradycyjnych kolacji w restauracji czy seansu w kinie, mamy dla was propozycję w iście amerykańskim stylu. Randka w domu wcale nie musi oznaczać nudy!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Mięso wyłożyć do miski i doprawić: mieszanką wszystkich afrodyzjaków, czosnkiem, odrobiną pietruszki. Dodać skórkę z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie odstawić mięso do lodówki, aby wchłonęło przyprawy. W międzyczasie pokroić warzywa w cienkie plasterki: pomidora, ogórka i cebulę. Do mięsa dodać żółtko, ponownie wymieszać i formować równe kotlety na burgery. Patelnię, na której smażymy mięso trzeba dobrze rozgrzać i pilnować, aby jej temperatura nie zmieniała się. Przed wyłożeniem kotletów na patelnię posypać każdego z jednej strony solą (na tej stronie, którą pierwszą chcemy usmażyć). Poczekać ok.3 minut, aż mięso się zarumieni i obrócić na drugą stronę, którą też należy posypać odrobiną soli. Na wierzch położyć plaster żółtego sera. Bułkę do burgerów najlepiej wcześniej delikatnie podpiec i wysmarować wewnętrzną stronę  majonezem lub ketchupem. Na spód wyłożyć kolejno mięso z roztopionym serem, sałatę, pomidora, ogórka i plaster cebuli. 

Zmysłowe smaki: Wegetariańskie burgeryInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas